Ga naar hoofdinhoud

’s Nachts werken ongezond

De 24-uurseconomie kan wel eens zijn tol gaan eisen, voorspelt de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid. Steeds meer Nederlanders zijn ’s nachts aan het werk. Volgens de stichting is dat geen goede zaak: ‘nachtwerk is vaak gevaarlijk en ongezond.’

Ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders werken in de nachtelijke uren. Dat zijn vooral zorg-, transport- en horecamedewerkers. Doordat ze ’s nachts hun salaris verdienen, slapen ze overdag. Ze bouwen een tekort aan licht op, zeggen de onderzoekers van de stichting die er op wijzen dat de mens van nature een ‘dagdier’ is.

Op zich is het niet onmogelijk om ’s nachts te werken, maar dat leidt wel tot meer fouten en ongevallen dan overdag. Bovendien toont recent onderzoek aan dat kanker en hart- en vaatziekten vaker voorkomen bij nachtbrakers.

Om aandacht te vragen voor de risico’s die verbonden zijn aan nachtwerk, organiseert de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven een symposium. De bijeenkomst vindt plaats in de nacht van 15 op 16 februari en is speciaal bedoeld voor iedereen die in nachtdiensten werkt. Bedrijfs- en ARBO-artsen zijn ook welkom.

Bron: GezondheidsNet


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer