Ga naar hoofdinhoud

Van Tilburg-Bastianen ontwikkelt eigen takelwagen

Onlangs nam Van Tilburg-Bastianen Trucks en Trailers in Breda een zelfontwikkelde, ontworpen en gemaakte takelwagen officieel in gebruik. Voor Van Tilburg-Bastianen Trucks en Trailers is dit de derde takelwagen op rij die zelf is ontwikkeld en gebouwd.

DAF TB-takelwagen-01

Als leverancier van DAF-trucks zijn de acht vestigingen van Van Tilburg-Bastianen Trucks en Trailers op de eerste plaats gericht op verkoop van nieuwe trucks en het onderhoud en de reparatie ervan. Daarnaast dient een bedrijf met zo’n respectabele naam natuurlijk ook de hoogst mogelijke service aan haar klanten te bieden. Eén van de onderdelen daarvan is het bergen en thuisbrengen van ‘gestrande’ trucks in binnen- en buitenland. Laat de klant dat door een buitenlands bedrijf doen, dan betaalt men ‘penning zestien’ en is het voertuig nog niet op de plaats waar het wezen moet, namelijk in één van de garages van Van Tilburg-Bastianen. “Om het voor de klant goedkoper te maken, kun je als bedrijf het beste zelf die service bieden. Met behulp van een ultramoderne takelwagen kunnen wij dat beter en vooral ook goedkoper”, meldt ontwerper en bouwer Ad van Meel.

Ervaring

“De ervaring die we met de beide vorige takelwagens hebben opgedaan, was de basis om dit derde model te ontwikkelen”, begint van Meel zijn verhaal over de totstandkoming. “Veel takelwagens hebben als groot nadeel dat ze enigszins hun grip onder de cabine verliezen, zodra het gewicht van de te vervoeren truck vol in de ‘lepels’ komt te hangen. Dat kun je compenseren door er een extra as aan de voorzijde bij te plaatsen, maar daardoor wordt de wagen zelf minder wendbaar en aanzienlijk duurder in brandstofgebruik”. Wat van Meel, samen met lasser Chris Machielse heeft gedaan is een nieuw element toevoegen om die problemen bij eerdere versies te voorkomen. “Door een verschuifbaar ballastblok onder het takelgedeelte te monteren, helpt het gewicht van de lading in feite om de takelwagen keurig op het wegdek te houden”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer