Er was in dit jaar van Corona veel aandacht voor vrachtwagenchauffeurs. Direct in maart al werd vastgesteld dat chauffeurs een ‘vitaal’ beroep hebben. Dat is natuurlijk ook zo. Goed transport is belangrijk voor economie en maatschappij. Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat chauffeurs niet belangrijk zijn. Maar sommige chauffeurs vinden zichzelf wel héél belangrijk.
Misschien dat de chauffeurs wat veel schouderklopjes hebben gekregen tijdens de eerste Coronagolf. Ik hoorde chauffeurs en (online) belangengroeperingen roepen dat chauffeurs ‘de hoeksteen van de economie’ zijn. Nogmaals, ik vind de taak van chauffeurs ook belangrijk, maar hoeksteen van de economie? Kijk eens even goed in de spiegel!

Ik besef heel goed dat het vaak de meest mondige chauffeurs zijn die zich roeren op social media. Maar mondig is wat anders dan handig. Dat bleek wel tijdens het vervolg van Corona, toen chauffeurs nog wel eens de toegang tot sanitair werd ontzegd. Niet altijd natuurlijk, maar als je de berichten van Facebookgroepen moet geloven, rijden alle chauffeurs met hoge nood rond of moeten ‘schijten in een doos’. Onzin natuurlijk, en hier ligt ook een taak voor de vervoerder. Klaagt de chauffeur, dan bel jij de opdrachtgever of het laad/los adres. Als er een goede relatie is helpt één telefoontje vaak al.
De chauffeurs gingen nog meer in de klaagstand over de vermeende ‘misstanden’ rond rij- en rusttijden. Het tv-programma ‘De Monitor’ ging weer ‘s met chauffeurs in gesprek en wat bleek: de helft van de vrachtwagenchauffeurs rijdt te lang door! Wat ‘te lang’ is, werd niet gespecificeerd. Wel werd er geconcludeerd dat de verkeersveiligheid en de veiligheid zo in gevaar kwamen. Het als journalistiek bedoelde ‘De Monitor’ nam een proefrijles op de vrachtwagen en noteerde dat ‘het besturen van zo’n truck nog niet meevalt’. Dat is journalistiek van de koude grond als je het mij vraagt.
Iedereen in het transport weet dat een chauffeur er soms niet aan ontkomt om even door te rijden. De parkeerplaats is vol, of met drie minuten rijden sta ja aan een dock of ben je thuis. Een chauffeur die echt uren door moet rijden van zijn werkgever, zonder de rusttijden aan te houden of met een andere chauffeurspas, kan dat gewoon weigeren. Een transportbedrijf kan zijn chauffeurs niet verplichten de wet te overtreden. En daarvoor chauffeurs daarvoor ontslaan kan al helemaal niet. Dus wees mondig en durf gewoon ‘nee’ te zeggen. Sta dat als werkgever ook toe. Houd je aan de regels. Daarbij komt dat de zo verfoeide politiek in het Mobility Package uitzonderingen biedt om af en toe de rijtijden ietsjes te verlengen. Goed opletten dus, want de monitor, dat ben je zelf.
#monitor
#illegaal
#rijtijden
De realiteit is gewoon dat je bij klanten soms lang moet wachten en geen toilet kunt gebruiken. Je kunt met een truck ook niet overal stoppen dus soms moet je dan in de bosjes. Zeker als je darmen een eigen wil hebben. Maargoed dat is verder geen grote ramp.
Een telefoontje heeft geen zin. Kijk maar eens in Belgie. Veel bedrijven werken daar 100% volgens procedures. Daarvan afwijken is onmogelijk.
Genoeg bedrijven maken een planning waarmee de 10 uur rijtijd al bijna niet te halen zijn. Toch sturen ze chauffeurs daarmee op pad. De auto moet wel ’s avonds terug zijn om te worden geladen voor de volgende dag.
Officieel kun je inderdaad weigeren. Ontslag om die reden zul je niet krijgen en dat zullen ze ook zeker niet op papier zetten. Maar chauffeurs die nog geen vast contract hebben lopen het risico om geen verlenging te krijgen. Of als je nog eens ergens anders wilt solliciteren dan wil je wel een goede referentie hebben.
De praktijk is heel wat anders als hoe het in theorie gaat.
Oh en stel je belt de planning dat je het niet haalt met de rijtijd dan sturen ze een collega met een bestelauto. Dan moet je daar op gaan wachten. Dat kost veel extra tijd op de toch al lange werkdag. De collega rijdt de truck terug en jij met de bestelauto. Dan lijkt het op papier in orde maar de realiteit is dat je een bizar lange werkdag hebt. Zo gaat dat in het transport. Bij ‘keurige’ Nederlandse bedrijven ja. Maak je geen illusies.