Ga naar hoofdinhoud

EDITORIAL – De erfenis van Arno

Op 7 juli van dit jaar rijdt vrachtwagenchauffeur Edwin M. op de Waalhavenweg in Rotterdam met zijn vrachtwagen door rood licht. Motoragent Arno de Korte ziet het gebeuren en geeft de chauffeur een stopteken. Getuigen melden later dat de vrachtwagen de motoragent schept en daarna, met het lichaam van de agent vastgeklemd in het onderstel, nog honderden meters doorrijdt. Daarna rijdt M. weg van de plek van het ongeval. Arno de Korte (47) overleeft het ongeval niet.

In de dagen en weken daarna ontstaat in de media een griezelig beeld van Edwin M. Hij was al eerder betrokken bij een ongeval met een motoragent, die daarbij een arm kwijtraakt. Daarbij werd opzet vermoed maar nooit bewezen. En vorig jaar nog rijdt M. met zijn vrachtwagen een oude dame aan, die ter plekke overlijdt. M. wordt na het ongeval met motoragent Arno opgepakt en vastgezet. Het OM zegt het vermoeden van opzet te hebben. In mijn hoofd vormt zich al het script van een nieuwe Netflix-serie voor volgend jaar: ‘Killer Trucker – the deadly driving of Edwin M.’ Bronnen rond M. zeggen dat de politie ook smerig spel heeft gespeeld, met onder meer intimidatie van M. en zijn familie.

Ik sta verbaasd te kijken naar het mediageweld. Ik ga hier geen partij kiezen, ik hoop dat het recht zijn gang gaat. Aan de grondslag van het overlijden van De Korte ligt een gebrek aan respect naar handhavers. Daar heeft niet alleen Edwin M. last van, maar heel veel weggebruikers. Hoe vaak hoor ik niet dat die ‘kl*tepolitie’ een bekeuring heeft uitgedeeld, ‘omdat ik twee km/h te hard reed’. Dat er straf staat op een overtreding die men zelf maakt, wordt de handhaver aangerekend. Over die regels kun je discussiëren, maar elke weggebruiker, u, ik, iedereen, mag wel eens zijn eigen houding naar politie en andere handhavers tegen het licht houden. Heb ik wel respect voor hen, kan ik het hebben als iemand autoriteit over mij heeft? Een samenleving staat of valt met regels die gerespecteerd en nageleefd worden. Het heet niet voor niets een ‘samen-leving’. Hopelijk komt er wat meer realiteitszin en respect tussen weggebruikers en handhavers. Over en weer ja. Laat dat alstublieft de erfenis van Arno zijn.

#motoragent
#vrachtwagenchauffeur
#samenleving

[INHOUD | INDEX TTMnl2021_3_10]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer