Ga naar hoofdinhoud

Editorial: een dwaas idee (of toch niet?)

Net voordat deze editie van TTM.nl werd afgerond, was het in ons land de Week van de Eenzaamheid. Ongelooflijk, denk ik dan, dat er in onze samenleving, die we zelf zo vooruitstrevend vinden, mensen sociaal zitten te verpieteren. Hartstikke eenzaam, zien bijna nooit iemand. Ik krijg bij de term ‘eenzaam’ vaak het beeld van een bejaarde achter zo’n gordijn op mijn netvlies, maar dat is onterecht. Ook veel jonge mensen verkeren in een sociaal isolement, zo blijkt uit onderzoek. Ik zie om me heen veel mensen, uit allerlei leeftijdsklassen, die steeds meer individualiseren. We kijken wel met zijn allen op onze telefoon, en sturen elkaar misschien een appje, maar zien we dan nog wel echt naar elkaar om? Hoe vaak gaat u nog langs bij iemand voor ‘een bakkie koffie’? Toen ik nadacht over dit probleem in mijn eigen woonwijk moest ik ook denken aan de vele pakjesbussen die dagelijks door de straten reden. En ineens had ik een idee. Een dwaas idee misschien, maar de meest geniale ideeën komen vaak uit een kronkel: de oma-hub! Geef eenzame mensen, zonder duidelijke maatschappelijke functie en/of sociaal leven een baantje als beheerder van de pakkettenhub van de wijk. Niet meer tig busjes door de wijk, alles wordt afgeleverd bij oma (of een ander eenzaam medemens) aan het begin van de wijk. Aan het einde van de dag kom ik dan uit mijn werk, check op de telefoon of mijn e-commercebestelling is afgeleverd, rijd naar de Oma Hub, begroet Oma, drink een kopje koffie, maak een praatje (dat laatste is verplicht) en neem mijn pakketje mee. Twee vliegen in één klap: minder logistieke beweging in de wijk, en aandacht voor hen die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Of is het echt enkel een dwaas idee?

[TTMnl2018_5_10]

#eenzaamheid
#wijk
#omdenken

2 reacties op “Editorial: een dwaas idee (of toch niet?)

  • Rens

    Dwaas idee?! – er over nadenkend, nemen wij in al onze gehaastheid dan wel de tijd om “de onbekende oma” tot onze bekenden kring te maken; die we vervolgens buiten het pakketje ophalen ook weer niet zullen bezoeken….druk,druk, druk…oma overigens nu dan ook 😉

    Met de blog als spiegel zet dit wel aan tot denken!
    -Bedankt Arjan Velthoven

  • Annelies

    Briljant idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer