Ga naar hoofdinhoud

EDITORIAL: Een heel dikke MAN

Sensitivity readers. Dat klinkt als een sensor in een traileras of ergens in een motormanagementsysteem. Maar nee, het zijn mensen. Ze werken bij de Britse uitgeverij Puffin, die de boeken van de vermaarde schrijver Roald Dahl uitgeeft. [INHOUD | INDEX TTMnl2023_1_12]

door Arjan Velthoven – hoofdredacteur TTM.nl

Sensitivity readers hielden het werk van Dahl tegen het licht en vonden allerlei zaken die in deze tijd echt niet meer kunnen. De Oompa Loompa’s uit Sjakie en de Chocoladefabriek werden afgekeurd. Karakters die werden neergezet als ‘dik’ of ‘lelijk’, of specifiek als ‘man’ of vrouw’ konden niet meer. Dik werd enorm, man of vrouw werd mens. Het past allemaal heel goed in deze tijdgeest, die meer en meer beïnvloed wordt door alles wat ‘woke’ is.

De nieuwe tijdgeest maakt het schrijvers allemaal niet makkelijk. Toen ik zag dat een groot schrijver als Roald Dahl al geslachtofferd werd, vreesde ik voor mijn eigen werken. En ja zeker, even een paar zoekopdrachten op onze website TTM.nl en ik wist dat ik goed fout zit. Ik bericht regelmatig over transportmanagers of wagenparkbeheerders die hun chauffeurs een ‘smalle DAF’, een ‘vette V8’ of, het allerergste, ‘een dikke MAN’ geven. Ik vrees dat ik als ik verantwoord bezig wil blijven dat allemaal moet gaan aanpassen. Dikke MAN wordt dan ‘enorm mens’.

Nee, natuurlijk ga ik de website niet aanpassen! Ben je nou helemaal betoeterd! Bovenstaand stukje was ironisch bedoeld. Hopelijk hebt u het begrepen, want stijlfiguren als ironie ontgaan veel mensen tegenwoordig. De vrijheid die je hebt als schrijver of artiest wordt ook danig ingeperkt door mensen die alles wat ze tegenkomen leggen langs de meetlat van de norm die geldt in hun eigen universum. In die bubble heeft iedereen recht op een mening, als hij maar gelijk is aan die van de beheerder ervan. Is dat niet zo, dan wordt je gecancelled.

Ik heb op deze plek al eerder geschreven dat de moderne maatschappij mij soms angst aanjaagt. Waar gaat dit heen? Ik heb sterk de indruk dat deze spasmen zijn ontstaan als gevolg van het loslaten van gemeenschappelijke normen en waarden. Het individu viert hoogtij, de belangen van een ander zijn niet meer zo belangrijk.

Ik blijf in ieder geval schrijven zoals ik schrijf, af en toe dus over een dikke MAN. Sensitivity readers, stop die maar in moderne trucktechniek.

#sensitivity
#woke
#cancelcultuur

Eén reactie op “EDITORIAL: Een heel dikke MAN

  • Ad Spijkers

    Ik erger me ook aan die fijnslijpers, muggenzifters en mierenn…ers (mag je ook al niet meer voluit schrijven. Blijf maar lekker schrijven over die ‘dikke MAN’, Arjan. “Een MAN met obesitas” of “een V8 met vernauwing van de kransslagader” klinkt ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer