EDITORIAL: Het piept en het kraakt • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EDITORIAL: Het piept en het kraakt

De zomerperiode leent zich altijd uitstekend voor reflectie. Even een paar weken vrij, onder een boom, in de schaduw, drankje binnen handbereik. Klinkt relaxed hè? Toch zit ik hier niet helemaal op mijn gemak. Verre van zelfs. Ik voel onrust. [INHOUD | INDEX TTMnl2022_3_11}

door Arjan Velthoven – hoofdredacteur TTM.nl

De COVID-pandemie mag dan dusdanig zijn afgezwakt dat we weer gerust op vakantie kunnen, de gevolgen ervan zijn we nog lang niet kwijt. Disrupties in de supply chain spelen producenten en consumenten parten, zo zeer zelfs dat het bedrijven serieus bedreigt in hun voortbestaan. De oorlog in de Oekraïne doet er nog een schepje bovenop. Zijn we wel verzekerd van voldoende graan? En gas? En terwijl ik dit schrijf is er forse spanning tussen China en Taiwan, compleet met militair spierballenvertoon. Waar gaat dat naar toe?

Maar ook dichtbij, om me heen, zie ik dat we leven in spannende tijden. Het lijkt erop als COVID-19 de levens van mensen letterlijk heeft stilgezet. Ze hadden plotseling een vergroot zelfbewustzijn, werden getest op wat ik iemand hun ‘veerkrachtsspier’ hoorde noemen en vroegen zich net als Henny Vrienten af: ‘Is dit alles?’ Gevolg: heel veel mensen kiezen voor een andere baan (op een nu tamelijk overspannen arbeidsmarkt) en heel veel mensen die uit elkaar gaan of anderszins rigoureus relaties beëindigen. Dus toch The Great Reset, maar anders dan we allemaal dachten.

Ook zoiets: de invloed van social media. Er is tegenwoordig niet veel meer voor nodig om publiekelijk aan de schandpaal te gaan (schuldig of niet) of beschimpt en gecanceld te worden om een mening die je in alle vrijheid mag hebben. Bedreigingen via socials, complotdenkers die levens verwoesten, heel gewoon anno 2022. Het meest eenvoudige normbesef of empathie met de medemens lijkt in rap tempo te vervagen.

Tezamen met de klimaatverandering, die dreigender is dan ooit (want wat klinkt ‘zure regen’ dan nog vriendelijk) lijkt het op een wereld die leeft in angst en verwarring. Het systeem waar we allemaal zo op vertrouwden (kapitalisme, welvaart, welzijn, gezondheid) piept en kraakt in zijn voegen. Ik hoop van harte dat het goed blijft gaan, maar het zou ook zo maar kunnen dat de komende twintig of dertig jaar er heel anders uit gaan zien dan we aan het begin van deze eeuw dachten. De westerse wereld lijkt fundamenteel veranderd.

#disruptie
#cancelling
#normbesef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer