EDITORIAL - Voor de muziek uit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EDITORIAL – Voor de muziek uit

Veel van de artikelen in deze editie van TTM.nl magazine hebben een linkje met IAA Transportation 2022. Ook onze website www.ttm.nl stond er de afgelopen maand bol van. De grootste vakbeurs voor de truck- en transportindustrie was eindelijk terug. Belangrijkste thema op de IAA: duurzaamheid en elektrificatie. [INHOUD | INDEX TTMnl2022_4_10].

door Arjan Velthoven, hoofdredacteur TTM.nl

Helemaal terecht natuurlijk, want dat we schoner moeten gaan vervoeren, daar zal iedereen het over eens zijn. En dat de truckindustrie zich helemaal uit de naad werkt en investeert om hoogstaande truck- (en batterij-!) technologie op de markt te brengen is lovenswaardig. Maar je kunt ook overdrijven….

Het leek op IAA Transportation soms wel alsof de volledig batterij-elektrische truck (en zijn waterstofbroertje) de dieseltruck al verdrongen heeft. Er was in Hannover een truckmerk dat trots meldde uitsluitend batterij-elektrische trucks tentoon te stellen. Dan sla je de plank toch aardig mis, want het merendeel van de klanten van dat merk zijn waarschijnlijk best geïnteresseerd in een BEV-truck, hun dagelijks brood verdienen ze nog gewoon met dieseltrucks. Tegenwoordig superefficiënte dieseltrucks, maar fossiele brandstof gebruiken ze nog altijd…

Bij een ander truckmerk informeerde ik naar een speciale brandstofefficiënte dieseltruck, maar die interesse werd weggewuifd en of ik toch vooral nog even meeliep naar het waterstofmodel… En ik zag diverse merken die al trots meldden dat hun truck ook geschikt is voor megawatt charging. Geweldig hoor, maar er is momenteel nog niet één zo’n superlaadpaal te vinden in Europa.

De truckfabrikanten maken graag hun showcase. Dat begrijp ik, want innovatie is nodig. Maar al te ver voor de muziek uitlopen is onnodig én misleidend. Voor transportbedrijven, maar ook voor beleidsmakers. Die hebben vaak geen benul van de materie en zien bijvoorbeeld alleen maar ‘dat die elektrische truck in serieproductie is’, dansen vrolijk mee met de industrie en maken beleid op hun feestelijke gevoel. Maar de realiteit is natuurlijk anders: er rijden momenteel zo’n 250 vol-elektrische trucks in Nederland, dus nulemissie op grote schaal is echt nog ver weg.

Elektrificatie is nodig, maar totdat het totaalplaatje daarvan klopt hebben ondernemers veel meer aan het nog efficiënter en schoner maken van hun dieseltrucks dan een fata morgana over de elektrische truck. Want die elektrische truck, die zien we echt pas over 15 jaar op grote schaal rijden.

#elektrisch
#diesel
#doesrustig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer