Ga naar hoofdinhoud

EDITORIAL – Waarom mieren nooit in de file staan

Toen ik deze zomer aan het wandelen was in het bos, zeeg ik na een flink aantal kilometers ietwat vermoeid neer op de eerste de beste boomstronk, om meteen weer omhoog te springen. Ik was gaan zitten in een enorm aantal ijverig werkende mieren. Uit respect voor hun harde werk ben ik maar blijven staan en heb me verbaasd over ‘de orde der mieren’. Duizenden mieren liepen pootje-aan-pootje over de boomstronk en het verliep allemaal vlekkeloos. [INHOUD | INDEX TTMnl2021_4_10]

Als wij ’s ochtends met zijn allen in de auto stappen en de weg oprijden staan we binnen no-time in de file. Pas onlangs kwam ik erachter waarom mieren nooit in de file staan: ze hebben veel betere navigatie dan mensen. De mieren scheiden een feromoon af waardoor andere mieren hun positie kennen en ze automatisch elkaar niet inhalen, niet botsen of op de zelfde positie (willen) zijn. Super knap. Wetenschappers hebben de mieren ook bestudeerd en proberen de navigatie van mieren nu te vatten in algoritmes. Als dat lukt kan het verkeer in de toekomst op eenzelfde manier worden gereguleerd als de mieren. Stel je eens voor… nooit meer files!

Algoritmes, kunstmatige intelligentie, datagedreven logistiek, het kwam allemaal aan bod tijdens een TTM.nl Live sessie in het Bricklog Café op Transport Compleet (zie pagina 50 in TTM.nl #4 van 2021). De digitalisering in de transport- en logistieke sector is ingezet. Sterker nog, werd gesteld tijdens het tafelgesprek: wie daar nu nog over moet gaan nadenken moet vrezen voor het voortbestaan van zijn transportbedrijf.

Ik kan me goed voorstellen dat die ‘opgedrongen’ digitalisering maar lastig is. Datagedreven logistiek, wat moet ik me daar met mijn familiebedrijfje met vier vrachtwagens bij voorstellen? Geen nood, als het gaat om het doorgronden van de hedendaagse technologie schiet iedereen tekort. Zelfs de wizzkids van Facebook, zo bleek laatst nog maar eens. Met niets doen ben je echter gedoemd ten onder te gaan. Win informatie in bij Bricklog of TKI Dinalog, bezoek ICT & Logistiek (pagina 18) of kijk eens of je met collega’s in de regio door data te delen je bedrijfsprocessen verbeteren, of zelfs je rendement! Kom op, mee in de digitale vaart der volkeren. Wees smart als de mieren!

#mieren
#data
#smart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer