Ga naar hoofdinhoud

EDITORIAL – Waterstofprofetie

Het zal wel komen doordat ik al een tijdje meedraai in de transportsector en truckindustrie, maar af en toe merk ik dat mensen mij zien als industrie-expert. Men vraagt mij om mijn mening. Laatst nog, over de transportbrandstof van de toekomst. Wordt dat nou elektriciteit uit accu’s of toch elektriciteit uit waterstof en een brandstofcel, of zelfs waterstof uit een verbrandingsmotor? Wat denk jij Arjan? Tot voor kort was ik geneigd om de balans te laten doorslaan naar batterij-elektrische vrachtwagens. Als je ziet hoe hard de accutechnologie zich ontwikkelt, met 500 km actieradius, dat is indrukwekkend. Waterstof bevindt zich voor wegtransport momenteel op achterstand, en de sentimenten voor H2 worden er niet beter op. [INHOUD | INDEX TTMnl2023_2_11]

door Arjan Velthoven, hoofdredacteur TTM.nl

Maar toen ging ik naar Rotterdam, naar de World Hydrogen Summit. Een wereldbeurs, waar letterlijk de hele wereld bij elkaar kwam om te laten zien wat de mogelijkheden van waterstof zijn. En niet zo maar wat partijen, maar grote leveranciers als ExxonMobil, BP en TotalEnergies. Bedrijven die we kennen uit het wegtransport. Maar er was meer. Experts, wetenschappers en er was zelfs een heel Afrika-congres, want dit continent ruikt met groene waterstof (zon in overvloed in Afrika) een kans eindelijk eens uit die eeuwige economische achterstandspositie te komen. In Rotterdam werd één duidelijk evangelie gepredikt: waterstof is bruikbaar als brandstof voor een hele samenleving. Dat kan ook wel met elektriciteit, een warmtepomp en zonnepanelen op je woning, maar als ik om me heen mensen zenuwachtig de app op hun telefoon zie checken of de zon wel voldoende schijnt om ’s avonds een groen wasje te kunnen draaien, twijfel ik daar toch ook weer aan.

Ik moest na mijn bezoek aan Rotterdam terugdenken aan een bijeenkomst, inmiddels zeker 10 jaar geleden, waar ‘waterstofprofessor’ Ad van Wijk van de TU Delft sprak. Hij liet in prachtige slides zien hoe een waterstofsamenleving eruit kon zien, met waterstofauto’s die energie zouden kunnen leveren aan een hele woonwijk. Het klonk toen als een profetie, maar wel een hele mooie. Misschien zag ik in Rotterdam een begin van de vervulling ervan. Zou het kunnen dat waterstof toch de brandstof voor de toekomst is? Ik geef het toch nog maar een kans.

#h2
#samenleving
#kansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer