Ga naar hoofdinhoud

EXPERTBLOG: Een digitaal planbord is nog geen ritplanningssysteem

Veel gebruikers verwarren een digitaal planbord in een transport management systeem (TMS) met een ritplanningssysteem. Dat is onterecht. Een ritplanningssysteem biedt veel meer optimalisatiemogelijkheden. Wie elke dag opnieuw meerdere voertuigen met meerdere stops per rit moet plannen, heeft al snel baat bij een echt ritplanningssysteem.

door Ludo Hendrix, directeur PTV België

“Een planningssysteem? Dat zit al in ons TMS.” Deze reactie geven bedrijven vaak op de vraag of ze al eens de investering in een ritplanningssysteem hebben overwogen. Daarmee duiden ze op het digitale, grafische planbord waarmee hun transport management systeem is uitgerust. Maar een ritplanningssysteem biedt duidelijk meer mogelijkheden dan een dergelijk planbord. Wat is nu precies het verschil?

Optimalisatie van route of ritten?
Een grafisch planbord in een TMS of ERP-systeem maakt het mogelijk om orders of opdrachten toe te wijzen aan voertuigen. Meestal is het systeem daartoe voorzien van drag & drop-functionaliteit, waarmee de orders handmatig naar een voertuig kunnen worden gesleept. Vervolgens biedt het systeem de mogelijkheid om per voertuig de rit te optimaliseren door de volgorde van de orders aan te passen.

De grote vraag is of het handmatig toewijzen van orders aan voertuigen voldoende rendement biedt. Als het aantal voertuigen en het aantal orders toeneemt, gaat het overzicht vaak verloren. Dat is zeker het geval als aan alle voertuigen en orders verschillende restricties zijn gekoppeld, denk aan het aantal laadmeters of de afgesproken levertijden. Regelmatig blijkt het beter te zijn om een order toch aan een andere rit toe te voegen, ook al ligt het afleveradres ogenschijnlijk uit de route.

Gelijktijdig alle ritten optimaliseren
Anders dan een grafisch planbord biedt een ritplanningssysteem de mogelijkheid om alle ritten gelijktijdig te optimaliseren. Daartoe rekent het systeem met behulp van geavanceerde algoritmes razendsnel uit welke combinaties van orders tot de kortste, snelste en/of meest efficiënte ritten leidt. Bovendien houdt het ritplanningssysteem automatisch rekening met alle restricties.

Een TMS of een ERP-systeem blijft vaak noodzakelijk om met een ritplanningssysteem te kunnen werken. Een dergelijk administratief systeem bevat alle orders en gegevens die relevant zijn voor de planning. Met één druk op de knop kan de planner die gegevens naar het ritplanningssysteem sturen. Binnen enkele seconden genereert het ritplanningssysteem een optimaal planvoorstel, dat tegelijkertijd op een geografische kaart wordt getoond. Als de planner het voorstel accepteert, worden de geplande ritten teruggestuurd naar het TMS voor verdere orderverwerking. Daarnaast kan hij de planning eenvoudig doorsturen naar de boordcomputers, zodat de ritten – zonder geprinte ritlijsten – daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Wanneer is een ritplanningssysteem relevant?
Een ritplanningssysteem wordt interessant als u meerdere voertuigen heeft met meerdere stops per rit. Het handmatig plannen van de voertuigen is dan al snel niet meer te overzien. Verschillende factoren zorgen ervoor dat uw transportplanning onoverzichtelijk en tijdrovend wordt. Denk aan een toenemend aantal voertuigen of orders, maar ook aan de verschillende soorten restricties.

Vaak bieden alleen de overzichtelijkheid en de bespaarde tijd al voldoende voordeel om een investering in een ritplanningssysteem te rechtvaardigen. De bespaarde tijd kan de planner besteden aan meer tactische of strategische vraagstukken. Dat u tegelijkertijd kosten bespaart dankzij een efficiënter transport is mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer