Ga naar hoofdinhoud

EXPERTBLOG – Duurzame bouwlogistiek bevorderen met slimme ritplanning, hoe doe je dat?

Dat er in de komende jaren heel veel gebouwd gaat worden in Nederland, lijkt haast onvermijdelijk. We zitten immers met een flinke krapte op de woningmarkt. Er moeten dus huizen bij. En snel.

door Peter Smit, projectmanager PTV Group

Een probleem in dit geval is de uitstoot van stikstof en andere stoffen die schadelijk zijn voor mens, natuur en milieu. Schadelijke stoffen die óók vrij komen bij het vervoer van bouwmaterialen naar bouwplaatsen. Kunnen we dat ook duurzamer aanpakken?

Het korte antwoord op die vraag: er zijn mogelijkheden om bouwlogistiek duurzamer te maken. Ook in binnensteden. Bijvoorbeeld door de inzet van goede ritplanningssoftware.

Want bouwlogistiek in de binnenstad levert verschillende knelpunten op. Letterlijk, omdat het in de binnensteden immers vaak druk is. Met name in de spits, als iedereen naar zijn of haar werk gaat. Maar ook figuurlijk, want juist in centra van steden hebben we te maken met extra stikstof- en uitstootuitdagingen.

Wat is duurzame bouwlogistiek?

Laten we eerst uitleggen wat duurzame bouwlogistiek inhoudt. Bouwlogistiek gaat enerzijds om het transporteren van bouwmaterialen en -machines naar een bouwplaats. Maar ook het vervoer van mensen (medewerkers van aannemers, schilders, andere bouwvakkers, maar bijvoorbeeld ook architecten en aanstaande bewoners of gebruikers van het te bouwen pand) naar en van bouwprojecten valt onder bouwlogistiek.

Dat het voor iedereen het best is om die bouwlogistiek zo duurzaam mogelijk te maken, is een logisch streven. Toch?

Waarom is duurzame bouwlogistiek belangrijk?

Misschien is het toch goed om die stelling nog wat verder uit te diepen. Want waarom moeten we bouwlogistiek zo duurzaam mogelijk maken?

We hebben te maken met een aantal problemen. Ten eerste is daar het uitstootvraagstuk, tegenwoordig vooral toegespitst op stikstof. Want daar waar we bouwen, komt stikstof in de lucht terecht – net als andere schadelijke stoffen, trouwens. En ook verkeer (vervoer en transport) zorgt voor uitstoot van stik- en fijnstof. Dat is niet goed voor de omgeving, voor de natuur en voor de mens.

Door bijvoorbeeld te werken met emissieloze of emissie-arme bouwmachines (kranen, shovels en andere machines), kunnen we de bouw een stuk duurzamer maken. Ook het vervoeren van mensen en materialen met elektrische of hybride vervoers- en transportmiddelen – of transport- en vervoersmiddelen op waterstof – is een adequate oplossing voor het verduurzamen van logistiek. Sterker nog: in steeds meer binnensteden is er sprake van milieuzones, waar voertuigen en machines met brandstofmotoren niet eens meer mogen komen.

Een ander probleem waar we mee te maken hebben, is drukte in het verkeer, met name in de spits.

Binnenstedelijke ritten verminderen mede dankzij slimme ritplanning

Voor voornamelijk dat laatstgenoemde probleem kan een slim uitgevoerde rittenplanning een oplossing zijn. Met PTV Route Optimiser ST zorgen slimme planners er niet alleen voor dat er minder kilometers gereden hoeven te worden, het zorgt ook voor minder verbruik van brandstof (of andere manier om een voertuig te laten rijden, zoals elektriciteit of waterstof), en minder slijtage aan (vitale) onderdelen van transportmiddelen. Allemaal economische voordelen, dus.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat chauffeurs ook minder worden belast en meer ontspannen en uitgerust hun werk kunnen doen.

Bouwhubs zorgen voor een slimme organisatie

Tegenwoordig zien we aan de rand van steden en stedelijke gebieden steeds meer bouwhubs verschijnen: dit zijn centrale distributiecentra waar (bouw)materialen van verschillende leveranciers worden verzameld. Zo kunnen vanuit die bouwhubs producten, materialen en machines op een efficiënte manier naar bouwplaatsen worden gebracht en hoeven niet verschillende busjes, vrachtwagens en andere transportmiddelen naar één adres te gaan. In de hubs worden de zendingen juist samengebracht, om ze in één keer naar de bouwplaats te brengen.

Ook voor het efficiënt managen van die bouwhubs kan PTV Route Optimiser ST worden ingezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer