Ga naar hoofdinhoud

EXPERTBLOG: Hoe bedrijven diefstal van vracht kunnen voorkomen

Door het tekort aan veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens, zijn truckers genoodzaakt hun vrachtwagen ’s nachts te parkeren op plekken die hier eigenlijk niet geschikt voor zijn. Deze parkeerplekken zijn niet voorzien van camera’s of hekwerk, waardoor de truckers een gemakkelijk doelwit zijn voor dieven.

door Ron Verhagen, VP Solution Consulting bij BluJay Solutions

Truckers voelen zich onveilig en tegelijkertijd heeft ladingdiefstal een ernstig rimpeleffect op de supply chain. Slachtoffers verliezen hun goederen en krijgen een financiële klap als ze onderverzekerd zijn. Daarnaast kan het ertoe leiden dat ze niet in staat zijn om orders op tijd uit te voeren. Vooral in het geval van just-in-time delivery kunnen hoge contractuele boetes worden opgelegd. Een verstoring van de relatie met handelspartners is een reëel gevolg en dit kan weer leiden tot een verlies aan omzet voor de slachtoffers en hun klanten.

Geen enkel bedrijf is veilig tegen ladingdiefstal, maar de risico’s kunnen aanzienlijk worden beperkt. Hierbij een aantal tips om te voorkomen dat goederen verdwijnen:

  • Kies een betrouwbare vervoerder: wie zijn goederen veilig wil laten vervoeren, moet ten eerste kiezen voor een betrouwbare partner. Kies geen vervoerder enkel gebaseerd op prijs. Vermijd ook de partijen die pas een paar maanden actief zijn in de markt. Ga alleen de samenwerking aan met betrouwbare partners met een bewezen staat van dienst.
  • Fysieke veiligheid: fysieke veiligheid is cruciaal voor het afschrikken van dieven. Investeer in sterke sloten die de trailers goed beveiligen. Snelheid is van het grootste belang voor dieven, dus ze zullen waarschijnlijk verder zoeken naar gemakkelijkere doelwitten als ze zien dat een trailer goed is afgesloten.
  • Vermijd hotspots: een transport management system (TMS) kan helpen bij het plannen van routes, waardoor hotspots vermeden kunnen worden. Hierdoor is de kans groter dat er parkeerruimte is op een veilige parkeerplek. Daarnaast kunnen routes met hoge risico’s worden vermeden.
  • Kies voor de snelste route: probeer ook een zo snel mogelijke route te plannen. Hoe langer goederen onderweg zijn, hoe langer het risico bestaat dat ze gestolen worden.
  • Maak gebruik van GPS: door de lading te voorzien van GPS-trackers, kan ten alle tijden in kaart worden gebracht waar de goederen zich bevinden. Zo kan er tijdens de rit een oogje in het zeil worden gehouden en wordt het snel inzichtelijk als de trackers een afwijkende locatie aantonen.

Er worden niet alleen flatscreens en laptops uit vrachtwagens gestolen. Dieven richten zich ook op geneesmiddelen, tabak, auto-onderdelen en metalen. Verrassend genoeg azen dieven ook op voedsel – vlees of noten hebben immers geen serienummer en worden snel geconsumeerd waardoor het moeilijk is om de gestolen goederen te traceren. Alle vervoerders moeten zich daarom bewust zijn van het risico dat ze lopen en actie ondernemen.

Eén reactie op “EXPERTBLOG: Hoe bedrijven diefstal van vracht kunnen voorkomen

  • Big Rick

    Wat interessant is om snel te stelen ook niet meer vervoeren in huif of tautliner.Dat maakt het ook al moeilijker.ook een koppeling van de trailer deuren op het alarmsysteem en luchthoorn vd truck doet wonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer