Ga naar hoofdinhoud

EXPERTBLOG – OptiFlow zet een aanzienlijke stap vooruit met tijdsafhankelijke reistijden

Tijdafhankelijke reistijden pakken deze uitdaging effectief aan door rekening te houden met fluctuaties in het verkeer gedurende de dag, wat resulteert in nauwkeurigere schattingen van reistijden.

door Ardo Groeneveld , Senior Consultant

Is het je wel eens opgevallen dat de eerste zendingen ‘s ochtends altijd te laat lijken te komen? Merkt u dat chauffeurs vaak vast komen te zitten in langdurige en vermijdbare files? Met OptiFlow is dit verleden tijd. De verbeterde algoritmes binnen dit rittenplanning- en optimalisatiesysteem kunnen nu een nauwkeurigere schatting van de rijtijd geven door rekening te houden met de vertrektijd. Dit resulteert in een rittenplanning die veel nauwkeuriger, betrouwbaarder en realistischer is dan voorheen. Net zo belangrijk is dat deze innovatie leidt tot lagere transportkosten. Tijdens de spits kan het vermijden van filegevoelige gebieden de rijtijd met wel 50% verminderen, zoals blijkt uit de eerste tests. Het geheim? Tijdafhankelijke reistijden in combinatie met een geavanceerd algoritme voor rittenoptimalisatie.

Tijdsafhankelijke reistijden

Typische software voor routeoptimalisatie maakt gebruik van gemiddelde reistijden en dat kan worden gezien als een beperking in de planning. Als een chauffeur uit Rotterdam op een dinsdagochtend om negen uur een zending moet afleveren in hartje Brussel, is de kans groot dat hij pas aankomt als het aflevervenster al lang voorbij is, omdat het verkeer dan op zijn hoogtepunt is. Andersom kan dit ook een probleem zijn, wanneer leveringen die gepland staan op een zondagavond, kan de chauffeur mogelijk te vroeg op de bestemming aankomen vanwege het minimale verkeer.

Tijdafhankelijke reistijden gaan effectief om met deze uitdaging door rekening te houden met fluctuerend verkeer gedurende de dag, dit leidt tot nauwkeurigere schattingen van reistijden. Deze strategie integreert verkeersinzichten die afkomstig zijn van GPS-gegevens van miljoenen weggebruikers. Zulke verkeerspatronen, die worden beïnvloed door verschillende tijden en dagen, onthullen dat de ochtendspits duidelijk drukker is dan de late avonduren en dat weekdagen zoals dinsdag een andere verkeersdynamiek vertonen dan vrijdagen.

Tot 50% minder reistijd in het verkeer

Net als elk rittenplanningssysteem maakt OptiFlow gebruik van afstand en reistijdschema’s. Om rekening te houden met verkeersvariaties door tijdgebonden patronen, gebruikt OptiFlow reistijden tussen alle locaties voor elk tijdstip. Hierdoor neemt de hoeveelheid data snel toe. Het effectief beheren van deze uitgebreide datasets vereist een rittenplanningssysteem dat is uitgerust met niet alleen robuuste algoritmen en aanzienlijke cloud computing bronnen, maar ook slimme compressietechnieken om de groeiende datalast aan te kunnen.

Door gegevens van hoge kwaliteit te combineren met een krachtig algoritme kunnen leveringen meer op tijd plaatsvinden en worden overvolle wegen vermeden, waardoor er tot 50% minder tijd in het verkeer wordt doorgebracht. OptiFlow toont opnieuw innovatie en verstevigt zijn leidende positie door tijdsafhankelijke reistijden op te nemen voor ritten in heel Europa.

Een voorbeeld van synergie

Deze innovatie is het resultaat van de samenwerking tussen PTV en Conundra, het bedrijf achter OptiFlow, dat in december 2022 fuseerde met PTV. De combinatie van de geavanceerde algoritmen van OptiFlow met de ongeëvenaarde verkeersgegevens en kaarten van PTV creëert nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om nog meer kosten te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer