Ga naar hoofdinhoud

Helemaal niets in Amsterdam

De transitie naar elektrisch in de transportsector is ontegenzeggelijk ingezet. Iedereen die ook maar iets met vervoer te maken heeft kijkt ernaar en vraagt zich af: hoe pakken we dat aan? Het nemen van de juiste beslissing met een liefst klimaatneutraal effect is belangrijk. De gemeente Amsterdam heeft daar zijn eigen kijk op.

Natuurlijk is de transitie naar milieuvriendelijker vervoer al lang geleden in gang gezet. Milieuzones kent iedereen, maar daar komen nu de zero emissie zones bij. Vanaf 2025 mag je in een groot aantal steden met een nieuw bedrijfsvoertuig alleen nog het centrum in als het voertuig een volledig elektrische aandrijflijn heeft. Steden gaan er prat op dat ze de leef- en luchtkwaliteit willen verbeteren en hameren er op dat iedereen mee moet in het duurzame streven. Gevolg: een hoop vervoerders liggen wakker van de enorme investering die ze moeten gaan doen om hun wagenpark te elektrificeren en hun werk in de stad te kunnen blijven doen. Er zijn zelfs bedrijven die verwachten dat na 2025 hun werk zal opdrogen omdat ze financieel niet meekunnen in de energietransitie. Lekker vooruitzicht.

Een van de steden die een zero emissie zone instelt is Amsterdam. Best logisch ook, want leef- en luchtkwaliteit kan daar beter worden als er goed naar de logistiek wordt gekeken. Goed dat het geregeld wordt en zoals in Amsterdam wel vaker gebeurt, lopen ze daar dan met de borst vooruit.

‘Amsterdam maakt er wat van’

Het viel me deze week echter rauw op het dak dat de gemeente Amsterdam een tender heeft uitgeschreven voor 37 huisvuilwagens. Of niet eens zozeer dat, maar één voorwaarde viel me op: het moeten dieselvrachtwagens zijn. Ja, u leest het goed: dieselvrachtwagens! Dus waar Amsterdam aan iedereen oplegt om met emissievrije vrachtwagens te gaan rijden, koopt het zelf nog dieselvrachtwagens. En ze zijn nog geniepig ook, want de vrachtwagens moeten op kenteken staan voor 1 januari 2025. Precies de datum dat de zero emissie zones gaan gelden. Wat Amsterdam doet is niet verboden, maar als je een voorbeeldfunctie hebt en zo trots bent op je eigen duurzame beleid, is de insteek van deze tender op zijn minst moreel verwerpelijk.

Ik kan me echt druk maken om duaal beleid als dit. En ik ben niet de enige. Ik zag dat goede relatie Johnny Nijenhuis op LinkedIn drie vragen stelde die ik hier graag even herhaal:

❌ Is dit een middelvinger naar het klimaatakkoord?
❌ Is dit een middelvinger naar al die andere steden die ZE-zones invoeren?
❌ Is dit een middelvinger naar de Amsterdamse transportondernemers?

Het is een uitermate vreemde stap van de gemeente Amsterdam. Dit kan echt niet. Maar ja, in Amsterdam wordt wel vaker vreemd beleid gemaakt. Je hoeft alleen maar naar de recente resultaten van de plaatselijke voetbalvereniging te kijken. Zou het in het drinkwater zitten misschien? Of in het lokale bier, dat overigens wel groen is? Hoe dan ook, van vreemde beslissingen als deze wordt niemand beter. Hoe noemen ze dat ook alweer in het voetbal: helemaal niets in Amsterdam?

Eén reactie op “Helemaal niets in Amsterdam

  • Roberto

    Volgens mij is er geen 1 chassis / truck leverancier van welk merk dan ook die voor 01-01-2025 27 x een chassis / truck kan leveren, dan praten we nog niet eens over de opbouw van de voertuigen.
    Dus erg ambitieus maar volgens mij niet haalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer