Ga naar hoofdinhoud

Inside Trailer Wash: 4 tips voor het garanderen van voedselveiligheid

[EXPERTBLOG]Voertuigen en systemen die zelf hun diensten gaan vinden, boeken en betalen zonder tussenkomst van mensen, daar droom ik van. En nee, dat is geen toekomstmuziek: dat is iets waar wij bij TRAVIS Roadservices hard aan werken. Over een paar jaar zal dit de standaard zijn. De eerste stappen zijn gezet. Maar in de tussentijd kun jij zelf enkele tips toepassen om de reiniging van je vloot zo efficiënt mogelijk in te richten.

door Dennis van Veggel

Voor het transport van bederfelijke waar en levensmiddelen geldt strenge Europese wet- en regelgeving. Transportbedrijven moeten voldoen aan deze eisen om de voedselveiligheid te garanderen. Het intern reinigen van de voertuigen is daarbij van groot belang. Een sluitende HACCP-registratie voor je gehele vloot is vereist.

Tip 1: Schema voor reiniging

Om de voedselveiligheid te kunnen garanderen, heb je inzicht en controle nodig in hoe vaak een laadruimte gereinigd wordt en moet worden. Daarvoor bestaan richtlijnen vanuit de EG-verordening en eisen vanuit de klant (vastgelegd in de SLA). Door hier een schema voor op te stellen, zorg je dat er geen reiniging gemist wordt, maar kun je de kosten ook beter in de hand houden. Trucks en trailers worden zo steeds conform jouw gewenste frequentie gewassen.

Tip 2: Registratie op orde

Het bijhouden van een goede registratie is een van de zeven beginselen van HACCP. Dat bestaat uit documenteren en registreren. Als er een audit plaatsvindt, dan zal er gevraagd worden naar wanneer een voertuig is gereinigd, met welke reinigingsmiddelen en welke desinfectant. Niet elke truckwash verstrekt hier documenten over, zonder dat ernaar gevraagd wordt. En ontvang je deze wel, let er dan goed op dat de documentatie compleet is. Zo moet je voor een sluitende HACCP-registratie voor iedere reiniging over een MSDS-document (veiligheidsinformatieblad) beschikken. 

Tip 3: Betere ritplanning

Ik hoor het vaak: ‘wij wassen de trucks al jaren bij Jansen op de hoek, dat deed ons pa ook altijd.’ Met als gevolg dat trucks gewassen worden buiten de normale werktijden en er voor omgereden moet worden. Door de reiniging mee te nemen in de ritplanning, kan er veel tijd en geld bespaard worden. Het uur dat je chauffeur toch al kwijt was om te wachten op de retourvracht, kan ook besteed worden aan de verplichte reiniging van de trailer namelijk. Laat je je truck in het buitenland wassen, let er dan dus wel op dat de documentatie uit tip 2 aan jouw strenge eisen voldoet.

Tip 4: Alles-is-één-oplossing van TRAVIS

De drie bovenstaande tips kun je ook heel gemakkelijk samenpakken door al je wassingen via TRAVIS te regelen en vooraf te boeken:

  1. Ons systeem stuurt je een notificatie wanneer reiniging noodzakelijk is. Vervolgens kun je direct  de benodigde reiniging vooraf boeken bij honderden Europese wasstraten.
  2. De reinigingsdocumenten worden automatisch naar je persoonlijke TRAVIS dashboard geüpload. Al onze partners verstrekken het TRAVIS Cleaning Certificate; je registratie is altijd up-to-date én uniform.
  3. Met onze speciale ‘Booking API’ kan TRAVIS eenvoudig geïntegreerd worden met bestaande systemen en neem je reinigingen moeiteloos mee in de ritplanning.

Voordelen van TRAVIS

Het TRAVIS Cleaning Certificate creëert één uniforme standaard voor transporteurs om een uitgebreide HACCP-registratie op te bouwen. Door gebruik te maken van ons uitgebreide netwerk van Europese truckwash locaties, lopen jouw chauffeurs niet meer tegen taalbarrières aan bij de reiniging van hun truck of trailer. Onze partners weten namelijk precies volgens welke hoge eisen jij jouw vloot gereinigd wilt hebben.

TRAVIS biedt bovendien veel algemene voordelen. Door al je wassingen op één plek te organiseren, bespaar je jezelf veel administratieve rompslomp:

  • Geen losse bonnetjes, één verzamelfactuur;
  • Eenvoudig btw terugvragen;
  • Dienstgebruik in één oogopslag overzichtelijk.

Over Dennis

Dennis van Veggel is oprichter en CEO van TRAVIS Roadservices. Met ruim 26 jaar ervaring in truckwash, van wassen op locatie tot een keten van vaste truckwash locaties, weet hij precies waar transportbedrijven mee zitten. Met de opgedane kennis, startte hij enkele jaren geleden TRAVIS om transportbedrijven volledig te ontzorgen op het gebied van onder andere het reinigen van trucks en trailers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer