Met bovengemiddelde interesse volg ik het nieuws rondom het bedrijf Jost Group gevestigd in België. U weet wel, het bedrijf waar er recent de ene na de andere vrachtwagen aan de ketting werd gelegd, oplopend tot een totaal van 346(!). De eerste 18 vrachtwagens werden direct aan de ketting gelegd. Dan kan je als vervoerder maar één ding doen. Zorgen dat je een deal maakt met justitie waarbij een borg wordt betaald. Dan kan in ieder geval je onderneming blijven draaien. Bij het schrijven van deze tekst lijkt dat ook het geval te zijn. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_2_57]
Hoe dan ook, als er in een West-Europees land zoveel vrachtwagens in beslag genomen mogen worden, dan moet er iets aan de hand zijn. Dat behoeft enige uitleg. Jost is een nationale en internationale vervoerder met onder meer een vestiging in Slowakije. Voorop gesteld zij dat ik het dossier niet ken. Uit bestudering van de vele nieuwsberichten blijkt dat Jost wordt beschuldigd van het niet betalen van Belgisch loon en het ontduiken van Belgische sociale premies. Tot een bedrag van 65 miljoen euro. Er zou door Slowaakse chauffeurs in België zijn gewerkt maar tegen een Oost-Europees loon. Als het waar is dat de Slowaakse chauffeurs enkel of voor het merendeel in België hebben gewerkt, dan heeft de Belgische justitie volkomen gelijk. België is dan immers het gewoonlijk werkland en dan dient er Belgisch loon te worden betaald. Net als een Slowaakse bouwvakker die in België werkt ook gewoon Belgisch loon dient te ontvangen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat een gerenommeerd bedrijf als de Jost Group, met 1500 voertuigen, dergelijke elementaire overtredingen zou begaan. Ik vermoed dat Jost, evenals vrijwel alle Nederlandse internationale vervoerders, haar buitenlandse vestiging en personeel inzet voor het internationale vervoer. Dus nu juist niet vervoer in België, althans slechts een heel klein deel. En dan is het nog maar de vraag welk loon dient te worden voldaan en waar de sociale premies dienen te worden afgedragen. Daar heb ik eerder over geschreven, maar ik wil het hier hebben over de ongekende machtsmiddelen die de Belgische justitie heeft ingezet. En belangrijker, zou dat ook in Nederland zomaar kunnen? De lezers onder u die nu denken dat dergelijke praktijken alleen in een bananenrepubliek gebeuren, moet ik teleurstellen. Ook in Nederland heeft het OM de mogelijkheid om vrachtwagens in beslag te nemen, mits zij een machtiging krijgt van een rechter-commissaris. En deze kan een machtiging afgeven indien er mogelijk sprake is van zware (fiscale) strafrechtelijke overtredingen. Een gerede verdenking daartoe is voldoende. De reden van inbeslagname is dat het Openbaar Ministerie bij een bewezenverklaring namelijk alsnog de sociale premies wenst te innen. En om zeker te zijn dat het ook daadwerkelijk wordt geïnd, wordt er beslag gelegd op het wagenpark.

En toch is dit in Nederland bij mijn weten nog nooit voorgekomen. En volgens mij in België evenmin. In Nederland zou het OM in mijn ogen niet zo snel zo rigoureus te werk gaan. Enerzijds omdat je de voertuigen niet daadwerkelijk stil hoeft te zetten terwijl je er wel beslag op legt. De voertuigen kunnen wel doorrijden maar zullen dan bij een veroordeling door het OM alsnog worden verkocht. Bovendien, zou een bedrijf als Jost door deze acties omvallen, dan staan er wel 3000 mensen op straat. Tot slot is terughoudendheid geboden omdat de schadeclaims bij een onterechte stillegging, gigantisch zullen zijn. Het Belgische OM heeft dit natuurlijk ook afgewogen. Zij hebben het risico op 3000 werklozen en gigantische schadeclaims op de koop toegenomen en toch doorgezet. Waarom, terwijl er ook minder drastische maatregelen voorhanden zijn? Ik kan maar één reden bedenken: de op een na grootste vervoerder van België moet dienen als voorbeeld voor de rest. Iedere internationale vervoerder moet weten, dat als zelfs de op een na grootste vervoerder in België op de knieën kan worden gebracht, morgen iedereen aan de beurt kan zijn. Best beangstigend. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.