Let goed op de Algemene Voorwaarden! • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Let goed op de Algemene Voorwaarden!

Op een druilerige woensdagmiddag werd ik gebeld door een goede vriendin. Het was lang geleden dat ik haar had gesproken en dus was ik aangenaam verrast toen ik haar nummer op mijn scherm zag. Mijn hoop op een goed gesprek en het ophalen van herinneringen vervloog al snel toen ze me in paniek en in staccato stijl vertelde dat ze een tijd geleden een vakantie had geboekt. Of twee eigenlijk. Het verhaal was me niet gelijk helemaal duidelijk maar uit de stortvloed van woorden kon ik uiteindelijk ontrafelen dat ze twee boekingen had verricht. Bij boeking van het eerste vakantiehuisje had ze zich vergist in de data waarop ze  daar zou verblijven. Bij de tweede boeking had ze de data aangepast en de juiste aankomst en vertrekdatum ingevuld. De bevestigingsmail van deze tweede boeking bevatte een betaallink en de vriendin betaalde die tweede boeking. 

Een aantal weken passeerde, totdat mijn nietsvermoedende vriendin een week voor vertrek gebeld werd door het desbetreffende vakantiepark. De door haar geboekte vakantie zou niet zijn betaald. Omdat mijn vriendin zeker wist dat de door haar geboekte vakantie wel degelijk was betaald, zocht zij de betreffende e-mails op en verschafte het vakantiepark de details van de betaling en bijbehorende boekingscode. Uiterst vriendelijk bedankte het vakantiepark haar voor de verschafte informatie. Het zou allemaal worden uitgezocht en er zou nogmaals contact worden opgenomen.

Patrick Bobeck

En toen kwam dus het onheilspellende telefoontje waarop te kennen werd gegeven dat de eerste, (dus verkeerde) reservering niet was voldaan. Nu er niet tijdig een annulering van die eerste reservering had plaats gevonden, was de gehele reissom toch verschuldigd. Op het verweer dat dezelfde persoon in hetzelfde vakantiepark niet in twee verschillende huisjes kan verblijven werd nogal laconiek gereageerd. De Algemene Voorwaarde bepalen nu eenmaal dat de volledige reissom verschuldigd blijft indien er niet tijdig wordt geannuleerd. En ja, er was nou eenmaal niet geannuleerd.

Vandaar het paniekerige telefoontje die woensdagmiddag. Ik verzocht mijn vriendin de bevestigingsmail van het vakantiepark naar mij te sturen. Die bevatte inderdaad de mededeling dat op alle aanbiedingen en reserveringen de Recron voorwaarden van toepassing zijn. Maar die voorwaarden zelf waren niet bijgevoegd. En dus ging ik op internet op zoek naar die Algemene Voorwaarden. Dat was nog even zoeken maar uiteindelijk vond ik ze. En inderdaad bevatte die Algemene Voorwaarden de bepaling dat indien een boeking te laat wordt geannuleerd, de volledige reissom toch dient te worden voldaan. Toch had ik goed nieuws voor mijn vriendin. Dat zit zo.

Een enkele mededeling dat er tussen partijen Algemene Voorwaarden van toepassing zijn is inderdaad voldoende. Ze zijn dan geldig overeengekomen en werken aanvullend op hetgeen partijen hebben afgesproken. Alleen staat er in de wet ook dat deze Algemene Voorwaarden aan de andere partij ter hand dienen te worden gesteld. En indien een overeenkomst via elektronische weg tot stand komt, er een link of pdf dient te worden meegestuurd. Indien dat wordt verzuimd dan zijn de Algemene Voorwaarden weliswaar geldig overeengekomen maar de in die voorwaarden opgenomen bedingen zijn stuk voor stuk vernietigbaar. De bevestigingsmail van het vakantiepark bevatte geen link en ook geen pdf. Ik stuurde daarop een mailtje naar het vakantiepark,  waarin ik namens mijn vriendin het annuleringsbeding vernietigde, omdat de Algemene Voorwaarden haar niet ter hand zijn gesteld.  Nooit meer wat gehoord en in dit geval dus goed nieuws voor mijn vriendin. Het is een veelgemaakte fout, ook in de transportbranche. Het niet op juiste wijze ter hand stellen van Algemene Voorwaarden opent de weg naar vernietiging van alle bedingen die daarin zijn opgenomen. Het van toepassing laten verklaren van Algemene Voorwaarden heeft dus geen enkele zin, indien deze voorwaarden niet ook worden meegestuurd. Let daar dus op en instrueer zo nodig uw medewerkers.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer