Ga naar hoofdinhoud

Lookin’ Back: Clubs

Ik heb op deze plaats al eens eerder iets verteld over mijn belevenissen met de transportwerkgeversorganisatie PCB/KVO en haar voorzitter, het gereformeerde Tweede Kamerlid Maarten Schakel. Ik heb er trouwens nooit bij stilgestaan dat het anno 2023 natuurlijk volstrekt ondenkbaar is dat een Tweede Kamerlid open en bloot voorzitter is van een lobbyclub. Dat waren nog eens tijden!                                                                                                               

door Pieter Wieman

Mijn ervaringen met brancheorganisaties gaan echter verder want in het begin van de jaren 70 sloot mijn werkgever een mediaovereenkomst met de vereniging van Eigen Vervoerders en verladers EVO. Een grote club want veel bedrijven met een bestelauto die de toen verplichte ‘blauwe kaart’ moesten aanvragen, dachten dat het lidmaatschap van de EVO óók verplicht was. Niettemin was de EVO voor mij een plezierige club om mee samen te werken. Je leerde er veel en er werkten veel plezierige mensen. Meerdere trouwens met chique dubbele achternamen want het was wel een deftige ‘Haagsche’ club. Clubs als de EVO en ook NOB vonden hun oorsprong in de naoorlogse schaarste aan transportmiddelen. Er werd toen vaak bemiddeld bij het verkrijgen van zaken als autobanden of ook complete voertuigen. Daaruit  ontstond later een technische dienst die ook autokeuringen ging doen en techische adviezen gaf. Ing. Willy Fick was bij de EVO de baas van die dienst, ouderen onder ons hebben hem misschien nog gekend, een uiterst aimabel mens. Ing. Dick Bergeren had ze zelfde functie bij NOB Wegtransport. Iets minder aimabel maar wel zeer competent. Van beiden heb ik veel geleerd.

Later sloot mijn werkgever een mediacontract af met de BOVAG. Dat was andere koek want de BOVAG was (en naar ik aanneem is) een uiterst professioneel werkende club waarbinnen echter wel wat belangen met elkaar botsten. In die periode speelde op Europees niveau de ontmanteling van het autodealermonopolie. Een hevige strijd die het einde betekende van vele dealer- en importeurskoninkrijken. Maar natuurlijk wel weer gunstig voor de eveneens bij BOVAG aangesloten universele autobedrijven. Spannend was het om binnen de BOVAG die botsende belangen te omzeilen of te negeren of  maar te slikken. Om nog maar niet te spreken over de intriges die ermee gepaard gingen. Interessant was de inkijk in het hart van de autolobby want ofschoon de BOVAG feitelijk alleen de autobranche vertegenwoordigde wierp (en werpt) ze zich ook op als belangenbehartiger van de automobiliteit. Een wat grote broek maar OK, wel voor de goede zaak.

Ik heb het allemaal meegemaakt als chroniqueur en vaak ook als lijdend voorwerp, maar ik kijk er toch met veel plezier op terug.

#lobbyclub
#belangen
#chroniqueur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer