Ga naar hoofdinhoud

Lookin’ Back: Diesel is een taaie rakker

De EU heeft vooralsnog geen einddatum vastgesteld voor de verkoop van trucks met dieselmotor zoals bij personenauto’s. Maar meneer Timmermans en consorten schroeven wel de emissie-eisen steeds verder op waardoor de diesel het als maar moeilijker krijgt. Ze volgen waarschijnlijk de zelfde tactiek als destijds bij de invoering van de uitlaatgasnormen: je begint ergens en dan kijk je hoe de industrie erop reageert. Halen ze de norm dan verhoog je die zover tot de producenten gaan piepen. Daarmee ga je net zo lang door tot je je doel bereikt hebt. Bij de invoering van de Euro-normen bleek hoe ongelooflijk vindingrijk de industrie is. Vele tientallen procenten reductie werden bereikt zonder noemenswaardige gevolgen voor inzet en brandstofverbruik. [INHOUD | INDEX TTMnl2023_2_74]

door Pieter Wieman

Bij de invoering van elektrische en waterstoftrucks ligt dat toch anders, denk ik. Je hebt daar te maken met factoren die buiten de invloedssfeer van de bedrijfsautofabrikant liggen. De nieuwste inzichten leren bijvoorbeeld dat de productie van waterstof zoveel energie vergt dat je daarvoor de eerstkomende decennia nog veel fossiel opgewekte stroom nodig hebt zodat je het emissieprobleem dus verplaatst. Daardoor is ook de kostprijs van waterstof hoog wat uiteindelijk moet worden betaald door de consument. Ten aanzien van elektrische voertuigen beseft men steeds meer dat daarvoor allerlei grondstoffen nodig zijn die nou niet op de gezelligste manier en in de gezelligste landen worden gewonnen. Daarnaast is er een enorm tekort aaa elektrische netwerkcapaciteit en aan laadpalen. Zeker in de Zuid-Europese landen zal het nog wel een paar decennia duren voor men dat op orde heeft. 

Dan zijn er op langere termijn ook nog enkele wellicht banale problemen die echter toch moeten worden opgelost. Is er een markt voor gebruikte elektrische en waterstoftrucks? Dieseltrucks verdwijnen in grote aantallen naar derdewereld landen maar die kunnen voorlopig niets met elektrische of waterstofvoertuigen. Verder hoor je ook weinig over de veiligheidsaspecten van elektrische en waterstofvoertuigen. Je ziet nu bij incidenten met elektrische personenauto’s dat hulpverleners er met een grote boog omheen lopen. Bij elektrische trucks zal die boog nog groter zijn. Waterstof is uiterst brandbaar. Iedereen kent nog dat filmpje uit de grijze oudheid van die brandende Zeppelin in New York. 

De ontwikkelingen naar waterstof en elektrotractie zijn op den duur natuurlijk niet tegen te houden. Maar de diesel is voorlopig niet weg te denken uit de wegvervoerswereld. Het is een taaiere rakker dan de Brusselse apparatsjiks lief is.

#diesel
#brussel
#groteboog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer