Ga naar hoofdinhoud

Lookin’ back – Vonkentrekkers

Op de technische school die ik in de jaren ’60 bezocht voelden wij als werktuigbouwers ons verheven boven de jongens die voor elektrotechniek hadden gekozen. ’Vonkentrekkers’ noemden we die. Degenen die bouwkunde hadden gekozen waren zelfs voor een bijnaam nog te min. Kwajongensretoriek natuurlijk. Hoewel… de elektronica kan voor het maken van chips niet zonder werktuigbouwers en om een zaag te kunnen maken heb je ook werktuigmachines nodig. Omgekeerd is dat volgens mij niet zo. [INHOUD | INDEX TTMnl2022_4_74]

Ik heb de eerste decennia van mijn loopbaan als bedrijfsautojournalist de vrachtauto altijd vanuit de technische kant bekeken, als werktuigbouwkundig product. Immers, een van de hoofdtaken van een transportondernemer destijds was het rijdend houden van trucks en daarvoor was technische kennis en voorlichting onmisbaar. Geleidelijk aan verschoof de focus van betrouwbaarheid naar zuinigheid en emissies. Er kwam –ook in TTM.nl – steeds meer aandacht voor motorentechniek. Buitengewoon interessant vond ik de bezoeken aan laboratoria als NAW en AVL die zich wetenschappelijk bezig hielden met zaken als gaswisseling en vlamfronten. Mede dankzij die research hebben we nu Euro 6 dieselmotoren die soms schonere lucht uitstoten dan die ze aanzuigen.

Niettemin kiest de politiek er nu toch voor om de productie van emissies te verplaatsen van de dieselmotor naar (veelal op hout, kolen of gas gestookte) elektriciteitscentrales. Daarmee is de introductie van de elektromotor in de bedrijfsauto niet meer te vermijden. De vonkentrekkers winnen dus toch van de werktuigbouwers. Dat doet natuurlijk pijn maar verloren is de zaak nog niet: de met waterstof gevoede zuigermotor is voor het zware trucksegment is nog niet uit beeld. Overigens is de vraag hoe lang het nog duurt voordat ons elektriciteitsnetwerk voldoende capaciteit heeft om 120.000 trucks op te laden. Voorlopig dieselen we lekker door, denk ik. Er is trouwens nóg een lichtpunt voor de werktuigbouwer: ook voor de fabricage van elektromotoren en batterijen heb je werktuigmachines nodig.  

#werktuigbouw
#elektriciteit
#onmisbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer