Ga naar hoofdinhoud

Mind the gap!

De Nederlandse transportsector verandert met een ongelooflijke vaart. Het internet of things biedt ongekende mogelijkheden en zal de logistieke sector voorgoed veranderen. Het zijn fascinerende tijden om mee te maken, maar ook frustrerende. Het internet, en dan vooral social media, bepaalt in hoge mate de opinie van mensen, en het beïnvloedt ook de beeldvorming over de transportsector. [TTMnl2018_1_28]

Als je eens een middagje rondneust op Facebook, ga je denken dat de Nederlandse transportsector ten dode is opgeschreven, met sociale misstanden die aan de orde van de dag zijn, Oostblokkers die alle banen inpikken en dan ook nog eens worden uitgebuit, die Oost-Europeanen zorgen ervoor dat ‘onze’ chauffeurs werkloos thuis zitten en ga zo nog maar even door. Het is bar en boos. Tegelijk wordt de loftrompet gestoken over ‘het mooiste beroep van de wereld’, want het zijn vooral chauffeurs die online hun zegje doen (en een post later net zo hard klagen). Aan tafel bij het management van transportbedrijven, want ja, daar zit ik vaak, hoor ik heel andere verhalen. Van slimme ondernemers die doelgericht investeren in hun ICT-infrastructuur, warehouses bouwen om hun dienstverlening te verbreden en dolgraag zo’n werkloze chauffeur achter het stuur van hun trucks zouden zetten. Heel andere verhalen dan ik op internet lees, veel positiever ook. Wat is er aan de hand? Er is op social media een groeiende trend dat groepen die opkomen voor chauffeursbelangen een hele heisa maken over voor hen belangrijke onderwerpen, waarbij het geschreeuw belangrijker is dan de wol. De landelijke media trappen er af en toe met open ogen in, en zo worden Tweede-Kamerleden weer bedot. Er wordt echt fakenews verkondigd, en dat is gevaarlijk. Ik geef het eerlijk toe – ik ben ook al een keer een loer gedraaid en heb daardoor onwaarheden verkondigd. Kwalijk. Het is dus voor iedereen zaak  voor hij zich een mening vormt feiten te checken en zich ervan bewust te zijn dat er een kloof gaapt tussen de verkondigde waarheid en de feitelijke.

#belangengroepjes
#fakenews
#factchecking

Arjan Velthoven, hoofdredacteur TTM.nl

 

2 reacties op “Mind the gap!

  • Mark

    Het zijn verschillende dingen. Ja, in het transport worden er mooie dingen gedaan met internet, techniek etc. Prachtige innovaties etc.

    Aan de andere kant is er uitbuiting, fraude en discriminatie. Gewoon, in Nederland, door Nederlandse bedrijven. Vergeet niet dat een hoop investeringen in IT innovatie zijn gedaan met geld dat is verkregen door belastingfraude.

    Net als in de modeindustrie zijn er prachtige dingen en vreselijke dingen. Beiden zijn waar. Managers in het transport die niets willen weten over misstanden zijn hetzelfde als kledingontwerpers in Milaan die niets willen weten over naaisters in Bangladesh.

    Trouwens, bedotten van tweede kamer leden? Het zijn toch weer de transportwerkgevers die het is gelukt om opleidingssubsidies los te peuteren van de belastingbetalers terwijl ze nu meer omzet draaien. Blijkbaar kunnen ze alsnog hun eigen broek niet ophouden als sector. Als je dan zo efficient werkt als sector met al die mooie automatische warehouses dan moet je ook wel zelf wat centen kunnen betalen om je eigen mensen op te leiden ipv weer bij de overheid aan te kloppen.

  • Ben het helemaal met Mark eens. Je hoort teveel misstanden in de transportwereld om alleen maar de goede dingen uit te lichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer