Parallel universum • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Parallel universum

Het gebeurde toen ik een jaar of vijftien was, in het voorjaar. Ik reed met vrienden over een kruising die ik niet kende. Zij fietsten wat vooruit, ik zette aan om bij te blijven. En toen schoof daar ineens een vrachtwagencombinatie aan mijn linkerzijde langs. Ik schrok niet, maar zag wel dat de vrachtauto rechtsaf sloeg. Nog schrok ik niet, tot ik het triplestel van de meedraaiende oplegger opeens op me af zag komen. Ik stapte/viel half van mijn fiets, die door de wielen op centimeters werd gemist. Toen had ik mijn hart wel in de keel zitten.  Later begreep ik dat ik in de dode hoek had gezeten.

door Arjan Velthoven, hoofdredacteur TTM.nl

Ik moest weer aan dit voorval denken toen kinderboekenschrijver Paul van Loon onlangs zijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’ heruitgaf. Het boek zou volgens het ronkende persbericht een spannend avontuur bevatten waarin kinderen via de dode hoek in een ‘parallel universum’ belanden. Dat leek mij voor nieuwsgierig aangelegde kinderen nog best uitnodigend. Bij lezing van het boek bleek het ‘universum’ echter een comateuze toestand van het lichaam na het dodehoekongeval te zijn, terwijl de geest van de kinderen ronddwaalde in een voorportaal van de hel, waar vooral de dood het voor het zeggen heeft. Een beetje duister boek dus, maar ik vond Paul van Loon altijd al een schrijver die een ongezonde fascinatie heeft met de mogelijke duisternis van het hiernamaals. Hopelijk blijven kinderen na het lezen van dit boek echt uit de dode hoek.

Wat ook hoopvol stemt is dat er ook aan de kant van de techniek hard gewerkt wordt aan het uitbannen van dodehoekslachtoffers. Camera’s op trucks helpen veel, maar ook een systeem met geluid als Lisa2Alert draagt hier aan bij. In Duitsland zijn velen voorstander voor een verplichte ‘Abbiege-Assistent’, zelfs op LZV’s. Zo’n verplichting mag er in Nederland voor mij vandaag nog komen. Want of je nou 4, 15 of 89 bent, één momentje van onoplettendheid op de fiets en je ziet die grote wielen op je afkomen…

#dodehoek
#comateus
#assistent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer