Bende smokkelt drugs in vrachtwagenbanden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Bende smokkelt drugs in vrachtwagenbanden

Politie en justitie hebben onlangs een criminele organisatie opgerold die opereerde vanuit het Groene Hart. De bende hield zich bezig met de smokkel van drugs in de reservebanden van vrachtwagens. Er zijn tien personen met de Poolse nationaliteit aangehouden. Negen van hen zitten vast.

Volgens het OM heeft de criminele organisatie zich minstens twee jaar bezig gehouden met de smokkel van hard- en softdrugs vanuit Nederland naar andere landen, waaronder Frankrijk, Engeland, Spanje en Noorwegen.  Hun werkwijze bestond eruit dat zij reservebanden van vrachtwagens vulden met drugs, die in een busje naar parkeerplaatsen langs de snelweg reden en daar plaatsten onder vrachtwagens. De chauffeurs van de vrachtwagens zaten in het complot.

Het onderzoek van de Haagse politie liep al geruime tijd. Toen daaruit bleek dat er een drugssmokkel werd voorbereid, heeft  de Duitse douane op verzoek van de Haagse politie een vrachtwagen gecontroleerd. Zij vond daarbij zo’n tweehonderd kilo hasj en veertig kilo cocaïne. Hierop besloten politie en OM in Nederland om tot aanhoudingen en doorzoekingen over te gaan.

Tijdens de actiedag werden zes panden doorzocht in Bodegraven, Woerden, Waddinxveen, Alphen aan de Rijn en Bergambacht. Daarbij zijn tien Polen in de leeftijd tussen de 45 en 24 jaar aangehouden. Ook werden honderden kilo’s  softdrugs aangetroffen, tientallen kilo’s harddrugs, circa 250.000 euro in contanten en diverse wapens (waaronder vuurwapens).

Na de aanhouding zijn de verdachten ‘in volledige beperkingen’ geplaatst. Dat betekent dat zij alleen met hun advocaat contact mogen hebben. In die fase is het OM terughoudend in de woordvoering.

Woensdag heeft de raadkamer van de Haagse rechtbank het voorarrest van negen van hen met negentig dagen verlengd. Zij worden verdacht van drugsbezit en –handel, witwassen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Ook heeft het OM de beperkingen opgeheven. Dat is voor het OM reden nu naar buiten te treden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer