Ga naar hoofdinhoud

BMW bespaart tot 90 procent CO2 met HVO als transportbrandstof

Autofabrikant BMW heeft voor haar logistiek de brandstof HVO100 in gebruik genomen. Daarmee valt tot 90 procent CO2-uitstoot te besparen. Om nu al duurzaam bezig te zijn in het wegtransport is dus echt geen elektrische truck nodig.

Tussen de BMW fabriek München en Landau an der Isar, ongeveer 120 km naar het noordoosten, zijn vier vrachtwagens te zien die meerdere keren per dag heen en weer rijden. Ze worden beheerd door de logistieke dienstverlener Guggemos (GV Trucknet). Met groene stickers tonen zij hun milieucertificeringen aan: “Ich tanke HVO100, um CO2 -Emissionen zu senken” (“Ik tank met HVO100 om CO2-uitstoot te besparen”). De trucks leveren onderdelen op tijd van Landau naar de thuisfabriek in München. Sinds december 2022 rijden zij op hernieuwbare HVO100-diesel. Het maakt allemaal deel uit van een eenjarig proefprogramma om de nieuwe brandstof te testen. In maart 2023 werd de HVO100-testvloot uitgebreid met nog eens zes trucks, dit keer van DB Schenker. Ze pendelen tussen het BMW Group Supply Center in Eching, net ten noorden van München, om magazijnonderdelen naar de fabriek in de stad te leveren voor productie — telkens een rondreis van ruim 40 km.

HVO staat voor ‘hydrotreated vegetable oil’ en de ‘100’ in de naam van de brandstof bevestigt dat conventionele dieselvoertuigen voor 100 procent kunnen tanken op pure hernieuwbare brandstof. HVO100 is gemaakt van verschillende afvalproducten, residuen en hernieuwbare grondstoffen, waaronder gebruikte bakolie. Vergeleken met fossiele diesel produceert hij tot 90 procent minder CO2 van goed tot wiel. Gemiddeld ligt het brandstofverbruik met de HVO100 ongeveer 3 procent hoger, maar de tien trucks die momenteel gebruik maken van de brandstof — ook bekend als “Neste MY Renewable Diesel”, gemaakt door het Finse Neste — voor BMW Group zullen naar verwachting tot 800 ton minder CO2 per jaar uitstoten dan met conventionele diesel.

Het HVO100-proefproject is de volgende stap in de consistente implementatie van de Green Transport Logistics Strategy van BMW Group — een integraal onderdeel van de BMW iFACTORY. Michael Nikolaides, Hoofd van het Productienetwerk en Logistiek van BMW Group, is ervan overtuigd: “Elke gram CO2 die we kunnen besparen, helpt.” Hij pleit ervoor open te staan voor alle technologieën en voegde eraan toe: “We blijven de ecologische voetafdruk van onze transport- en toeleveringsketens verkleinen door middel van verschillende maatregelen.” BMW Group maakt al op verschillende locaties gebruik van elektrische en gas aangedreven trucks, en in het Hydrogen Competence Center in Leipzig worden vloertransportbanden voor dagelijks gebruik aangedreven door waterstof.

Nikolaides ziet enkele grote voordelen in het eenvoudige gebruik van HVO100: voertuigen en motoren hebben geen aanpassingen nodig om op de milieuvriendelijke brandstof te rijden, en HVO kan puur of in elke verhouding gemengd met fossiele brandstof worden gebruikt. Het kan ook worden geleverd via de bestaande infrastructuur van tankstations.

De partner van BMW Group in het huidige HVO100-proefproject is het Finse bedrijf Neste. Hun met waterstof behandelde plantaardige olie is gebaseerd op hun gepatenteerde NEXBTL-technologie en wordt puur geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, waarbij plantaardige oliën worden omgezet in koolwaterstoffen door middel van een katalytische reactie met waterstof. HVO-diesel is echter niet hetzelfde als biodiesel, dat chemisch anders is en via een ander proces wordt geproduceerd.

Door de nieuwe brandstof te gebruiken in de transportlogistiek wil BMW Group ontdekken hoe de hernieuwbare diesel werkt in het dagelijks gebruik en hoe kostenefficiënt deze is. “We willen weten welke aandrijftechnologieën en brandstoffen in welke context het beste werken”, legt Nikolaides uit. Hiervoor evalueert een team van experts van BMW Group aspecten zoals het brandstofverbruik bij verschillende gewichtsbelastingen, bij verschillende snelheden, in verschillende weersomstandigheden en over kortere en langere afstanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer