Ga naar hoofdinhoud

Daimler CEO: ‘Gebruik dieseltrucks moet duurder worden’

Martin Daum, CEO van Daimler, heeft in de Financial Times opgeroepen om dieseltrucks zwaarder te belasten teneinde de marktentree van elektrische trucks te bespoedigen.

“We moeten, simpel gezegd, het gebruik van dieseltrucks duurder maken”, aldus Daum in FT. “We moeten een CO2-besparing van 30 procent behalen voor 2030. Maar dat kan helemaal niet met dieseltrucks. Een transitie naar alternatieven aandrijving, vooral elektrische, is belangrijk. Maar dat is lastig te bewerkstelligen als elektrische trucks minimaal twee keer zo duur zijn als dieseltrucks.”

De uitdaging zit ‘m volgens Daum niet zozeer in het produceren van elektrische trucks, maar in het verkopen ervan. “Met dat prijsverschil gaat niemand een elektrische truck kopen. We moeten dus het prijsverschil opheffen. Dat kan nu door dieseltrucks zwaarder te belasten. Als overheden willen dat wij meer elektrische trucks verkopen, en dat willen ze, zijn fiscale voordelen en CO2-boetes nodig om dat te bewerkstelligen.”

De opmerkingen van Daum zijn opmerkelijk te noemen, omdat vrijwel alle trucks die Mercedes-Benz levert dieselmotoren hebben. De elektrische trucks van Mercedes worden enkel nog getest; toepassing van LNG staat helemaal nog in de kinderschoenen.

Bron: FT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer