De Duitse vereniging voor expeditie en logistiek DSLV eist met andere stakeholders van het wegtransport de tijdelijke goedkeuring voor het tanken van HVO100 door vrachtwagens in Duitsland.
Volgens de partijen kan de brandstof HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oils), die wordt geproduceerd uit biogene residuen en afvalstoffen zoals frituurvet, worden gebruikt in bestaande vrachtwagenparken met verbrandingsmotoren. Hoewel het als bijmengsel reeds is toegestaan, is dit volstrekt onvoldoende om de klimaatbeschermingsdoelstellingen te bereiken.
Door het gebruik van HVO100 als dieselvervanger toe te staan kunnen bestaande wagenparken in de nabije toekomst grotendeels CO2-vrij worden geëxploiteerd, althans totdat alternatieve aandrijvingen over de hele linie kunnen worden gebruikt, aldus de branchevereniging.

“Momenteel slaagt de sector er niet in de doelstellingen van de klimaatbeschermingswet te halen, voornamelijk omdat de markt voor voertuigen met alternatieve aandrijving nog in de kinderschoenen staat”, aldus de organisatie in een standpuntnota aan de politieke leiders. “Met de wettelijke goedkeuring van HVO100 voor de wegvervoersector kan de CO2-uitstoot van talrijke dieselwagenparken nu al duurzaam, duurzaam en kostenefficiënt worden verminderd”, gaat het verder.
In de position paper roepen de vertegenwoordigers van de industrie dan ook op tot een snelle openstelling van de markt voor HVO100 – met name de “opneming van DIN EN 15940 als eis voor het in de handel brengen in §4 van de 10e BImSchV”
De argumenten van de voorstanders:
- HVO is een hernieuwbare paraffinische dieselbrandstof met een tot 90% lagere broeikasgasbalans dan fossiele diesel. HVO100 wordt geproduceerd uit gecertificeerde duurzame residuen en afvalstoffen, zoals gebruikte frituurvetten, en concurreert dus niet met diervoeders en levensmiddelen. De bezorgdheid dat bij de productie van HVO100 palmolie zou worden gebruikt, is ongegrond. In Duitsland gelden sinds 2023 strengere duurzaamheidscriteria, waardoor biobrandstoffen op basis van palmolie van de markt worden geweerd.
- Bijna alle voertuigfabrikanten hebben hun dieselmotoren goedgekeurd voor HVO100 – in sommige gevallen zelfs met terugwerkende kracht voor bestaande voertuigen. Voor vrachtwagens en bussen zijn deze goedkeuringen al enkele jaren beschikbaar. De beperking van de toelating van HVO in Duitsland tot bijmenging in conventionele diesel is derhalve niet langer gerechtvaardigd.
- Er zijn geen technische aanpassingen of verbouwingen van de voertuigen of van het landelijke netwerk van tankstations nodig. Hetzelfde geldt voor de bestaande niet-openbare tankinfrastructuur in logistieke faciliteiten en depots.
- In tegenstelling tot Duitsland staan de meeste EU-lidstaten en de VS het in de handel brengen en de verkoop van HVO100 toe. HVO100 is reeds vrij verkrijgbaar bij meer dan 600 tankstations in Europa. Aangezien bij aanbestedingen voor internationale logistieke contracten steeds vaker strenge eisen inzake klimaatbescherming gelden, wordt het gebruik van HVO100 steeds noodzakelijker. Dit resulteert in concurrentienadelen voor Duitse aanbieders op de markt voor goederenvervoer over de weg.
- Er zijn voldoende grote hoeveelheden HVO op de markt om een relevante bijdrage te leveren op en naast de weg: wereldwijd wordt meer dan 7 miljoen ton HVO geproduceerd. Tegen 2025 zal de wereldwijde HVO-productie naar verwachting meer dan 30 miljoen ton bedragen. Op middellange en lange termijn bieden schaalbare en duurzame grondstofbronnen nog meer volumepotentieel.
- Klimaatbewuste vrachtvervoerders, transport- en logistiekbedrijven, busondernemers, exploitanten van bedrijfswagenparken en autogebruikers zouden specifiek en rechtstreeks fossiele diesel kunnen afschaffen. Bovendien maakt HVO100 een schone verbranding mogelijk, waarvan met name de emissies van oudere motoren profiteren, waardoor het bijdraagt tot de vermindering van NOx en deeltjes.
In Nederland is HVO100 toegestaan als brandstof. In 2021 maakte TTM.nl er onderstaande talkshow over.