Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Iveco geeft S-Way forse update (en showt S-eWay)

Iveco heeft onder het motto Be The Change woensdag in Barcelona haar volledig geupdate bedrijfswagengamma laten zien. Dat omvat een nieuw logo maar ook talrijke updates aan de EuroCargo, Daily, eDaily en ook de S-Way. Nieuw is de volledig elektrische S-eWay, met een actieradius van 500 km.

Over de EuroCargo en de Daily-varianten praten we u later een keer bij, we focussen ons nu even op de S-Way. Want dat is een truck die na zijn start in 2019 nooit echt potten wist te breken in Nederland, ondanks een best aardig uiterlijk. Het ontbreken van een echt nieuw interieur zette de opvolger van de Stralis meteen op een achterstand. Dat maakt Iveco nu goed met een flink aangepast dashboard. Het is naar eigen wens in te delen met tal van materialen en kleuren en is nu voorzien van een digitaal instrumentendisplay en een multimediascherm. De zitpositie is verbeterd door een betere stoel en een nieuw en beter verstelbaar stuur. De bediening van de Traxon Gen2 transmissie gaat met een hendel aan het stuur. We zien ook een startknop, dus er is keyless entry. Een elektrische handrem is ook standaard. De passagier heeft de beschikking over een opvouwbaar tafeltje dat weg te bergen is in het dashboard. We zien ook meer opbergruimte, aan te passen LED-licht en diverse Usb-connectors. Aan de a-stijlen zitten twee schermen want optioneel is de S-Way uit te rusten met MirrorCams. Dat kan 1,5 procent aan brandstofbesparing opleveren vanwege verminderde luchtweerstand.

Brandstofbesparing is ook te halen uit de nieuwe aandrijflijn van de Iveco S-Way. De XCursor13 van FPT, de motor die we al eerder zagen op IAA Transportation, zit nu in de S-Way en is ook beschikbaar op de X-Way en T-Way. Deze nieuwe diesel is uitgerust met de allernieuwste aandrijflijntechnologieën, zoals een nieuwe turbocompressor voor Downspeeding, hogere common rail druk (2500 bar), nieuwe lichtere cilinderkop en cilinderblok, slimme hulpaggregaten en wrijvingsvermindering. De krachtigste configuratie kan tot 580 pk en 2.800 Nm koppel produceren, terwijl de 500 pk-variant een koppel van 2.600 Nm heeft. De motor zelf levert al meer dan 10 procent extra brandstofbesparing, terwijl  geavanceerde nieuwe functies en professionele services de brandstofefficiëntie met nog eens 4 procent kunnen verhogen.

De nieuwe motor is gekoppeld aan de 17xHE Meritor as met snellere reductie voor nog meer tractie op de weg. De versnellingsbak is de Traxon Gen2 12-gangs transmissie van ZF.
De XCursor13 is een multifuel-motor. Hij kan ook lopen op CNG en LNG. Wordt er biomethaan gebruikt, dan kan de CO2-besparing oplopen tot 100 procent, aldus de engineers van Iveco. De aardgasvariant van deze motor heeft een vermogen van 500 pk en een koppel van 2.200 Nm. Vanwege de hoge CO2-besparing levert dit een veel gunstiger Maut-tarief in Duitsland op.

Na een jarenlang partnerschap met Nikola heeft Iveco nu zelf de touwtjes in handen als het gaat om een elektrische lange-afstandstruck. In Barcelona presenteerde Iveco de S-eWay, waarbij de naam wat onlogisch klinkt – e-S-Way was logischer geweest maar staat typografisch wat gek. De S-eWay ziet er van buiten uit als een S-Way, maar het interieur komt nog uit de Nikola. Dat betekent een andere vorm dashboard en grote digitale displays. Het instrumentendisplay is 12,8 inch groot, het multimediascherm zit in het dashboard en is met 17 inch wel erg groot.

Interessant is natuurlijk de aandrijflijn, met accupakketten van FPT. Er zijn negen accu’s met een totale capaciteit van 738 kWh. De S-eWay kan snel worden opgeladen tot 350 kW en kan 80 procent van de SOC van de batterij opladen in 90 minuten. De actieradius bedraagt 500 km. De 4×2 trekker van S-eWay wordt aangedreven door een eAxle met dubbele motor van FPT Industrial. Deze heeft een continu vermogen van 480 kW en een koppel van 1.800 Nm. Als we onder het chassis kruipen kunnen we e-as en accupakketten prima zien zitten.

Luca Sra, President, Truck Business Unit, Iveco Group: “Streven naar verandering is een fulltime baan waaraan we de afgelopen vier jaar al onze middelen hebben ingezet. In 2019 zijn we aan een nieuwe reis begonnen, waarbij we een diepgaande door onze ogen gericht te houden op de klant en ons aanbod af te stemmen op zijn behoeften, gedurende de hele levenscyclus van het voertuig en daarna. We hebben hard en snel gewerkt, vereerd door het vertrouwen dat onze klanten in ons stelden. Dit is een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. Met de lancering van het volledige gamma modeljaar 2024 tonen we onze capaciteit om onbevreesd voorwaarts te gaan en in de hoek van onze klanten te vechten, door hun succes te ondersteunen met een 360-graden mobiliteitsecosysteem, de keuze van de technologie die het beste past bij hun behoeften in alle segmenten en het meest uitgebreide serviceaanbod.”

Iveco verraste overigens met een partnerschap met rockband Metallica. Iveco gaat komend jaar de Europese tournee van de band ondersteunen met elektrische S-Way’s en Daily’s en in samenwerking met de band uitvinden hoe je elektrische trucks inzet op zo’n Europese tournee.

Lees meer over de nieuwe range van Iveco in het laatste nummer van TTM.nl in 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer