De International Road Transport Union (IRU) heeft samen met European Shippers Council en FuelsEurope een brief gestuurd aan EU Executive Vice President Frans Timmermans om hem erop te wijzen dat niet alleen elektriciteit en waterstof duurzame brandstoffen zijn, maar dat er ook vloeibare CO2-neutrale brandstoffen beschikbaar zijn. In de brief wordt ook een lans gebroken voor vloeibare waterstof voor verbrandingsmotoren.
CO2-neutrale brandstoffen moeten door de EU worden erkend als oplossing voor het CO2-vrij maken van de transportsector op de lange termijn. Daartoe moeten deze brandstoffen worden opgenomen in de voorgestelde CO2-regelgeving voor vrachtwagens.
Voor een goed functionerende en stabiele logistieke sector in de EU moeten wegvervoerders en verladers kunnen beslissen welke technologie het meest geschikt is voor verschillende soorten activiteiten om het gemeenschappelijke doel te bereiken: CO2-neutraal transport in 2050. Het bereiken van dit doel hangt echter af van de technologische opties die door de komende wetgeving worden toegestaan en die zowel voertuigen als infrastructuur betreffen, schrijven de organisaties aan Timmermans.
Raluca Marian, IRU EU Advocacy Director: “De vitale logistieke ketens die de EU-burgers voorzien van voedsel, medicijnen en andere benodigdheden mogen niet worden onderworpen aan een onzekere sprong in het duister die hun stabiliteit in gevaar kan brengen. In een voorstel voor een CO2-norm voor de Europese logistieke sector moeten alle opties om tot CO2 neutraal zijn te komen, aan bod komen. Volledig afstappen van verbranding, niettegenstaande dat ook daarmee hetzelfde doel kan worden bereikt, afhankelijk van wat wordt verbrand, kan alleen maar worden omschreven als een onnodig en riskant experiment”, voegde zij eraan toe.

De organisaties leggen in hun brief aan Timmermans hun visie duidelijk uit: “Vloeibare brandstoffen van niet-fossiele oorsprong vervangen geleidelijk de fossiele brandstoffen. Of zij nu afkomstig zijn van biomassa (biobrandstoffen) of van een combinatie van gerecycleerde CO2 en schone waterstof, dergelijke alternatieve brandstoffen hebben één essentiële eigenschap gemeen: bij verbranding geven zij slechts dezelfde hoeveelheid CO2 vrij die oorspronkelijk uit de atmosfeer werd opgenomen. Met andere woorden, zij verhogen de CO2-concentratie in de atmosfeer niet en kunnen daarom “CO2-neutrale brandstoffen” worden genoemd. Het is duidelijk dat bij een “van bron tot wiel”-benadering enige CO2 vrijkomt tijdens de productiefase van deze brandstoffen, maar hetzelfde kan worden gezegd van elektriciteit en waterstof. Bij een emissie-reguleringsmodel zoals de CO2-normen voor trucks moet het vrijkomen van gerecycleerde CO2 of het helemaal niet vrijkomen van CO2 echter als “neutraal” voor het klimaat worden beschouwd (in tegenstelling tot fossiele brandstoffen waarbij lineair CO2 vrijkomt).
CO2-neutrale brandstoffen zijn ook de meest realistische optie om de luchtvaart, het meeste zeevervoer en het bestaande wagenpark koolstofvrij te maken. De beschikbaarheid van duurzame biomassa is meer dan voldoende om te voldoen aan de vraag naar geavanceerde biobrandstoffen voor de drie vervoerswijzen2. Om de productie van CO2-neutrale brandstoffen snel op te schalen, is het van essentieel belang dat investeerders hun business case kunnen opbouwen in de veronderstelling dat deze brandstoffen eerst hoofdzakelijk zullen voldoen aan de vraag in het wegvervoer, en vervolgens geleidelijk zullen overgaan naar de luchtvaart en de zeevaart.
Momenteel zijn er in de EU 124.000 tankstations voor vloeibare brandstoffen, elk met meerdere pompen. Wanneer de productie wordt opgeschaald, zullen ze allemaal 100 procent hernieuwbare brandstoffen kunnen leveren. In termen van infrastructuur is dit zeer kosteneffectief. Ten slotte mag ook waterstof als brandstof voor voertuigen met verbrandingsmotor niet zomaar worden uitgesloten, aangezien de CO2-emissies van deze voertuigen te verwaarlozen zijn.”
