Ga naar hoofdinhoud

ILT signaleert vrachtauto’s rijdend op stookolie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) komt steeds vaker tegen dat vrachtverkeer en mobiele machines rijden op een brandstofmengsel dat wordt getypeerd als stookolie. Het rijden op deze stookolie is goedkoper dan rijden op diesel, maar slecht voor onze gezondheid en het milieu. Komend jaar wordt hoogstwaarschijnlijk de accijnswetgeving en de milieuwetgeving aangepast. De ILT doet een dringend beroep op bedrijven om nu al te stoppen met deze praktijk.

Voor het op de binnenlandse markt brengen van deze stookolie (ook wel designer fuel genoemd) geldt een lage accijns. Hierdoor is er een sterke financiële prikkel om stookolie te gebruiken in plaats van de reguliere dieselbrandstof met een veel hogere accijns. Sommige handelaren en wegvervoerders maken bewust gebruik van een lacune in de Nederlandse regelgeving. Dit bemoeilijkt de ILT momenteel om handhavend op te treden. Om verder onwenselijk gebruik van deze brandstof te stoppen en om onnodige luchtverontreiniging te beperken, is gerichte actie nodig.

Aanpassing wetgeving

Er worden meerdere maatregelen genomen om het in de toekomst onmogelijk te maken om andere brandstoffen op de markt te brengen die niet minimaal voldoen aan de normen voor het type benzine of diesel. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft toegezegd komend jaar de regelgeving voor brandstoffen aan te passen. Er gelden dan voor het gebruik van nieuwe brandstoffen gelijke eisen als voor benzine en diesel. Het ministerie van Financiën heeft het voornemen het accijnstarief van stookolie gelijk te trekken met het tarief van gasolie (diesel) met ingang van 1 januari 2024. Deze maatregel is opgenomen in het Belastingplan voor 2024.

Acties van de ILT

De ILT wil het gebruik van deze brandstof al eerder beperken. Het milieu en onze gezondheid kan niet wachten op aangepaste regelgeving en harmonisering van de accijns. Om te weten wat het gevolg is van de uitstoot van stookolie door vrachtverkeer en mobiele machines heeft de ILT aan TNO gevraagd de uitstoot verder in beeld te brengen.

De komende tijd gaat de inspectie in gesprek met wegvervoerders, hun klanten, brandstofleveranciers en brancheorganisaties met als doel om bewustwording te creëren. De hoop en verwachting is dat betrokkenen hierdoor al eerder dan verplicht door regelgeving zullen stoppen met gebruik en handel in deze stookolie. Bedrijven die een ‘groen profiel’ nastreven worden aangesproken om hun verantwoordelijkheid te nemen. Mochten bepaalde handelaren zich hiervoor ongevoelig tonen dan zet de ILT alsnog de beschikbare bestuursrechtelijke middelen in om het gebruik van deze brandstof verder te beperken. Ook het Openbaar Ministerie wordt hierbij betrokken door de ILT.

In Nederland komen brandstoffen op de markt die gekwalificeerd zijn als zware stookolie, maar worden toegepast als een vorm van dieselbrandstof. In eerste instantie worden deze brandstoffen geproduceerd voor de zeescheepvaart. Ze veroorzaken hogere emissies aan fijnstof en stikstofoxide door slechtere verbranding dan reguliere dieselbrandstof. Vrachtverkeer, bouwverkeer, tractoren en mobiele machines in de agrarische sector maken gebruik van deze brandstof waardoor zij onder andere een hogere fijnstofemissie en uitstoot van stikstof veroorzaken. Dit heeft nadelige invloed op onze gezondheid en leefomgeving.

Stookolie

De ILT wil voorkomen dat onwenselijke brandstofmengsels die ernstige milieuschade veroorzaken op de markt worden gebracht. Hier onder vallen stookolie voor vrachtwagens, stookolie met te hoge zwavelgehaltes bij de binnenvaart en stookolie met onwenselijke bijmenging voor de zeevaart.

9 reacties op “ILT signaleert vrachtauto’s rijdend op stookolie

  • Peer

    Jarenlang gereden met gebruikte sojaolie. Mijn auto liep er zelfs beter op dan op diesel

    1. Gedachten

      @Peer
      Mijn t4 liep er ook prima op, alleen de koude start was een probleem.
      Maar met een systeem dat ik kon schakelen tussen diesel en zonnebloemolie (aparte tank) ging het prima.

  • geBak

    Breng de dieselprijs naar het niveau van de stookolie, probleem opgelost

    1. Paul

      In Nederland moet alles zo, in het buitenland kijken ze niet zo nou,mijn oude mb sprinter van 1999 Rijd in Sierra Leone en rijdt er over 10 jaar nog, en roken dat ie doet

    2. Jan

      Zo ist precies…hele goeie…maar je weet t zeker wel

    3. Gedachten

      @geBak
      Nee ze doen het andersom, nog meer geld binnen harken over de rug van de gewone man!
      Alles wordt ons afgenomen, zodat we straks massaal bij het kruisje tekenen voor de programmeerbare cbdc waar we er een paar gratis van zullen krijgen.

  • Willy

    En maar klagen dat de trucks stil komen te staan door brandstof problemen en defecte verstuivers.

  • Glazie

    Misschien dat ilt even contact moet opnemen met grote brandstof leveranciers. Die kunnen je een richting aan geven wie hier schuldig aan is. Dit speelt al een half jaar. Mogen ze daar even in de papieren kijken waar hun producten vandaan komen.

  • Sjors

    Wat natuurlijk wel mag is met een electrische auto rijden die aan een dieselaggregaat wordt opgeladen.
    Vervolgens claimen dat een project volledig zero emission wordt uitgevoerd. Greenwashing in optima forma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer