Ga naar hoofdinhoud

ILT vindt fraude met biobrandstoffen

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) heeft op afgelopen woensdag twee doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met biotickets. Diverse luxe goederen en contant geld zijn in beslag genomen. Het strafrechtelijk onderzoek vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket.

biodieselBrandstofleveranciers moeten elk jaar een bepaalde hoeveelheid biobrandstoffen op de markt brengen en dit aan de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) melden. Bedrijven die te weinig biobrandstof op de markt brengen kunnen alsnog aan hun verplichting voldoen door het overschot aan biobrandstof van andere bedrijven te kopen. Het bewijs van verkochte overproductie heet ‘bioticket’.

Ten behoeve van de ontneming van het geschat voordeel zijn tijdens de doorzoekingen in het bedrijfspand en de woning onder meer een Porsche, Mercedes en een BMW in beslaggenomen en een groot aantal luxe horloges. Daarnaast werd beslag gelegd op huizen en bankrekeningen. In de woning van verdachte werden met hulp van een geldspeurhond op diverse plekken grote contante bedragen aangetroffen. Uit een antieke hoge hoed kwam een bedrag van 40.000 euro naar boven.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD), onderdeel van de ILT, doet strafrechtelijk opsporingsonderzoek naar personen en bedrijven die de regelgeving overtreden op het gebied van grensoverschrijdende afvalstromen (EVOA), ernstige bodemvervuiling, gevaarlijke stoffen en fraude bij woningcorporaties. De IOD verricht strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket, het onderdeel van het openbaar ministerie dat gespecialiseerd is in fraude en milieuzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer