Ga naar hoofdinhoud

Iveco en Shell in challenge: kun je netto zero-emissie rijden met bio-LNG?

Iveco, een merk van Iveco Group, en Shell staan op het punt om te beginnen aan hun bioLNG tour met de naam ‘On the Road to Net-Zero Emissions’, een 10-daagse langeafstandsreis door Europa aan boord van een Iveco S-Way truck aangedreven door bioLNG. De tour begint bij het Shell-station Mittenwalde in Berlijn en stopt bij vijf mijlpalen van het bioLNG-ecosysteem op de route die Duitsland, Nederland en Italië aandoet.

Het doel van de Iveco S-Way is om de tour te voltooien met netto nul emissies en tegelijkertijd efficiënte prestaties te leveren. Elke etappe biedt de mogelijkheid om industrieleiders en eindgebruikers die betrokken zijn bij de bioLNG-waardeketen – van productie tot distributie en gebruik – samen te brengen voor discussies over het gebruik van bioLNG om het vrachtvervoer over de weg op een rendabele manier koolstofvrij te maken.

Het gezamenlijke project zal laten zien hoe strategische samenwerking en beleidsleiderschap de toepassing van bioLNG in de Europese vlootmarkt stimuleren, met als doel het bewustzijn te vergroten van het decarbonisatiepotentieel van bioLNG voor langeafstandsvervoer. De transportsector vervoert ruwweg 73,1 procent van alle vracht die over land wordt vervoerd in de Europese Unie en is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 9 procent van de totale CO2-uitstoot in de EU.

Iveco is al meer dan twintig jaar pionier op het gebied van verbrandingsmotoren voor alternatieve brandstoffen en heeft de afgelopen jaren zijn ontwikkelingsactiviteiten uitgebreid met geëlektrificeerde oplossingen – zowel batterij-elektrisch als waterstofaangedreven.

“We zijn ervan overtuigd dat een multi-energie-aanpak de beste oplossing is voor de aandrijving van morgen en om de uitdaging van het koolstofvrij maken van de transportsector aan te gaan”, zegt Giandomenico Fioretti, Iveco Head of Alternative Propulsion Business Development. “We blijven investeren in trucks die op bioLNG rijden, omdat bioLNG heeft bewezen de enige rijpe technologie te zijn die direct beschikbaar is om een operationeel en financieel haalbaar groen alternatief voor diesel te bieden, zonder compromissen op het gebied van motorvermogen, actieradius, laadvermogen of tanktijd.”

De bioLNG-tour, een resultaat van de succesvolle samenwerking tussen Iveco en Shell, is bedoeld om te laten zien dat een langeafstandsroute door Europa met een bioLNG-aangedreven truck mogelijk is, ondersteund door een groeiend bioLNG-ecosysteem. “We willen bioLNG positioneren als een groeiende energiebron in de Europese transportmarkt. Samen zullen we bijdragen aan de overgang van de industrie naar een netto koolstofvrije toekomst,” aldus Giandomenico.

Naast het vervoer over lange afstanden, maakt de stille werking van de motoren in Iveco bioLNG-aangedreven trucks in vergelijking met conventionele verbrandingsmotoren, deze voertuigen bijzonder geschikt voor stedelijke toepassingen en nachtelijke leveringen, terwijl het comfort voor de bestuurder toeneemt. De compatibiliteit van bioLNG met de bestaande LNG-infrastructuur, die 668 stations in de hele EU telt, maakt het een kant-en-klare brandstof voor vrachtwagens met LNG-motoren, zonder de noodzaak om apparatuur aan te passen of nieuwe investeringen te doen. Met een uitgebreid netwerk van LNG-stations in de hele EU, inclusief 100% bioLNG-opties, kunnen wagenparken gemakkelijk toegang krijgen tot bioLNG zonder voorafgaande kosten. Deze flexibiliteit maakt bioLNG tot een levensvatbare oplossing voor het koolstofvrij maken van wagenparken.

Omdat de bioLNG-markt zich snel ontwikkelt, maken Iveco en Shell gebruik van hun leidende positie, hun uitgebreide aanwezigheid en knowhow in de sector om de bioLNG-markt verder te laten groeien. Door samen te werken met transportbedrijven en belanghebbenden zijn de twee bedrijven actief bezig met het identificeren van en samenwerken aan winstgevende en levensvatbare routes om de zware wegtransportsector koolstofvrij te maken.

Eén reactie op “Iveco en Shell in challenge: kun je netto zero-emissie rijden met bio-LNG?

  • Bjørn

    Ik ben 2 jaar geleden gestopt met internationaal rijden. Mijn ervaring leert me dat je daar het meest zuinig kunt rijden.

    Ik rijd tegenwoordig zeecontainers van Rotterdam naar Twente. Goed voor 2800 km per week en een slordige 40 tot 50 ton per rit.

    Daar zou een leuke uitdaging zitten.
    Denk alleen niet dat iveco en shell zo een uitdaging daar zoeken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer