Kleijn Transport en ONE kiezen samen voor HVO • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kleijn Transport en ONE kiezen samen voor HVO

Transportbedrijf Kleijn Transport en containervervoerder Ocean Network Express (ONE) gaan samen een pilot houden om het gebruik en effect van HVO als transportbedrijf uit te proberen.

Beide bedrijven erkennen het belang van noodzakelijke veranderingen binnen de transportsector om de planeet voor toekomstige generaties te beschermen en zijn vastbesloten proactieve maatregelen te nemen om eventuele negatieve milieueffecten van hun dagelijkse activiteiten tot een minimum te beperken.

HVO wordt gemaakt van 100 procent hernieuwbare grondstoffen zoals plantaardige oliën, dierlijke oliën en vetten, en vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 90 procent. De synthetische brandstof kan worden gebruikt als directe vervanger van gewone diesel en is relatief gemakkelijk toe te passen in de meeste moderne Euro 6 vrachtwagens zonder de noodzaak om motoren te vervangen of aan te passen. Het extra voordeel van HVO is de beperkte nadelige invloed op motorfilters zoals zoals die vaak optreden bij het gebruik van biodiesel met een normaal mengsel.

ONE erkent de milieuvoordelen van een modale verschuiving naar spoor- en binnenvaart, maar erkent tegelijkertijd de behoefte aan duurzaam binnenlands vervoer. Robert Jan Brussaard, ONE’s General Manager van Inland Operations & Procurement voor Europa en Afrika: “Het opzetten van milieuvriendelijke transportcorridors past perfect onze groene strategie, zoals uiteengezet in ons ISO14001 milieubeheersysteem. We zijn vastbesloten om de groene koploper te zijn in ons vakgebied. Uiteindelijk zijn wij de generatie die de duurzame normen. We hebben maar één generatie om dit voor elkaar te krijgen.”

Duurzame en economisch haalbare alternatieve energiebronnen voor het wegtransport zijn niet onbegrensd en Kleijn Transport zoekt naar alternatieve brandstoffen die het beste passen bij het profiel van het bedrijf. Aangezien elektrische, waterstof- of LNG-trucks nog een beperkte een beperkte actieradius hebben of hoge investeringen vergen om het vrachtwagenpark van een vervoerder te vrachtwagenpark te upgraden of te vervangen, is HVO volgens beide bedrijven een geschikt alternatief dat relatief snel kan worden op korte termijn kan worden ingevoerd.

Om het belang van onmiddellijke actie te benadrukken voegt Tjeerd Hofmeyer, commercieel Directeur van Kleijn Transport voegt hieraan toe: “Waarom nog een dag wachten? Laten we nu beginnen met het nemen van de verantwoordelijkheid om een bewoonbare planeet achter te laten voor toekomstige generaties.”

De experimentele case zal worden uitgevoerd voor ONE’s eenrichtingsvervoer via de Benelux-havens en last mile-leveringen in de regio Duisburg voor een duur van 12 maanden. Het verwachte HVO-brandstofverbruik is 100.000 liter, een besparing van bijna 300.000 kilogram CO2. Beide zakenpartners zullen in gelijke mate de betrokken kosten van het project en bij gebleken succes is het de bedoeling het gebruik van HVO op andere routes uit te rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer