Ga naar hoofdinhoud

Mercedes rijdt op HVO naar Monaco

Komend weekend vindt in het vorstendom Monaco de Formule 1 Grand Prix plaats. Het team van Mercedes AMG Petronas vervoert al haar spullen naar Monaco met trucks die rijden op HVO100.

Het team, Petronas en haar logistieke partners werken samen om de ambitie van een seizoen met volledig op HVO rijdende logistiek waar te maken, na een succesvolle proef in 2022 waarbij de CO2-vrachtuitstoot met 89% werd verminderd.

Als onderdeel van een sport die de hele wereld rondreist om te racen, is het team naar eigen zeggen zeer bewust van de logistieke impact van de activiteiten. “Als we onze mensen en onze vracht moeten vervoeren, zoeken we voortdurend naar betere manieren om dat te doen en streven we ernaar zo duurzaam mogelijk te zijn op elk gebied van onze transportbehoeften”, legt het team uit.

Gedurende negen races in Europa zal de vloot van Mercedes-Benz Actros trucks, die alle vracht voor elke race vervoeren, HVO100 tanken, een biobrandstof van de tweede generatie. Van hun vertrekpunt in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland tot hun aankomst in Monaco en vervolgens hun reis door Europa, zal elke vrachtwagen tussen 9.000 en 10.000 km afleggen, waarbij het streven is om volledig op HVO100 te rijden, zodat de uitstoot per afgelegde kilometer met 89 procent wordt verminderd.

Dit is een aanzienlijke onderneming, met verschillende bekende uitdagingen die moeten worden overwonnen in verband met de bevoorrading in bepaalde regio’s. “Daarom kondigen we in dit stadium onze ambitie aan om de uitstoot met meer dan 60 procent te verminderen en 200 ton CO2 te besparen. Een volledige analyse van de uiteindelijke CO2-besparingen en het succes van het project zal aan het einde van het seizoen worden gepubliceerd. Onze racebasisgeneratoren, die worden gebruikt om onze technische trucks van stroom te voorzien zodra ze in de Formule 1-paddock zijn opgesteld, zullen vanaf het midden van het seizoen ook op biobrandstof rijden en worden bediend door een speciale Petronas-tankwagen. Wij nemen doortastende maatregelen om onze grootste emissiebronnen aan te pakken en zien duurzame brandstoffen als de sleutel tot het verminderen van onze koolstofvoetafdruk. Na een baanbrekende investering in duurzame vliegtuigbrandstof, waardoor de uitstoot van het luchtverkeer van ons raceteam met bijna 50% werd verminderd, verschuift de aandacht nu naar het verminderen van de impact van onze vrachtlogistiek over de weg”, aldus Mercedes-AMG Petronas.

Alice Ashpitel, Hoofd Duurzaamheid bij het Mercedes-AMG Petronas F1 Team: “Ons streven naar een volledig op biobrandstoffen gebaseerd Europees seizoen is een uitdagend en complex project dat achter de schermen van het team al meer dan een jaar aan de gang is. Met de steun en medewerking van onze deskundige partners pakken we een belangrijke pijler aan in onze strategie om Net Zero te bereiken en de bredere toepassing van HVO100 in de sport- en logistieke sector te ondersteunen. Dit project markeert een nieuwe stap in onze duurzaamheidsreis, maar we zitten in een leercurve. Uit het bewijs van onze proef blijkt dat een emissiereductie van 89% mogelijk is voor elke rit die onze vrachtwagens maken, maar we beseffen ook dat de uitdagingen bij de levering van HVO100 in heel Europa aanzienlijk blijven.”

Datuk Sazali Hamzah, Executive Vice President en Chief Executive Officer van Petronas Downstream: “Vandaag zijn we getuige van een belangrijke mijlpaal in het succesvolle gebruik van HVO100 of duurzame brandstof in het vrachtvervoer voor het Mercedes-AMG Petronas Formula One Team. Door een oplossing aan te bieden die 100% hernieuwbaar is en gemaakt is van duurzaam gewonnen materialen, helpen wij onze partners om de uitstoot van broeikasgassen tot 90 procent te verminderen. Dit is een bewijs van ons engagement om de ambitie van de motorsport naar een duurzame toekomst te ondersteunen door samen te werken met onze partners, waaronder Neste. Samen met het Mercedes-AMG Petronas F1 Team blijven we vooruitgang boeken in de juiste richting door onze technologie te perfectioneren om de technische uitdaging aan te gaan die de power unit reglementen voor 2026 met zich meebrengen.”

Toto Wolff, Team Principal en CEO van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team: “Autosport wordt gevoed door passie en we hebben de verantwoordelijkheid om het wereldwijde platform van de Formule 1 te gebruiken om meer dan leiders te zijn; we willen pioniers zijn. In samenwerking met onze titel- en technische partner Petronas zien wij duurzame brandstoffen als centraal onderdeel van de strategie van ons team om onze grootste emissiebronnen te reduceren en tegen 2030 “Net Zero” te bereiken. Door samen te werken kunnen wij ons volledig inzetten voor duurzame hoge prestaties. Een emissiereductie van 89% voor elke kilometer die onze trucks deze zomer afleggen, zou een echte prestatie zijn voor de gezamenlijke inspanningen van het Team, Petronas en onze logistieke partners die zo hard hebben gewerkt aan dit innovatieve en uitdagende project.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer