Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe tijdelijke invoerheffingen op Indonesische biodiesel

De Europese Commissie heeft dinsdag tijdelijke invoerheffingen van 8 tot 18 procent ingesteld op de invoer van gesubsidieerde biodiesel uit Indonesië. De maatregel beoogt een gelijk speelveld voor EU-biodieselproducenten te herstellen.

Uit diepgaand onderzoek van de Commissie is gebleken dat Indonesische biodieselproducenten profiteren van subsidies, belastingvoordelen en toegang tot grondstoffen die lager zijn dan de marktprijzen. Dit veroorzaakt een dreiging van economische schade voor EU-producenten.

De nieuwe invoerrechten worden voorlopig ingesteld en het onderzoek zal doorgaan met de mogelijkheid om tegen midden december 2019 definitieve maatregelen op te leggen. Hoewel de belangrijkste grondstof voor de productie van biodiesel in Indonesië palmolie is, ligt de focus van het onderzoek op de mogelijke subsidiëring van biodieselproductie, ongeacht de gebruikte grondstof. De biodieselmarkt in de EU is naar schatting 9 miljard euro per jaar waard, met een invoer uit Indonesië van ongeveer 400 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer