‘Serieproductie waterstoftrucks Volvo en Daimler tweede helft decennium’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Serieproductie waterstoftrucks Volvo en Daimler tweede helft decennium’

De serieproductie van trucks van Volvo en Daimler met een brandstofcel gaat in de tweede helft twintiger jaren van start. Dat zei Daimler Trucks CEO Martin Daum in een online persconferentie over de bekendmaking van een joint-venture tussen Volvo en Daimler om samen brandstofcelsystemen te gaan ontwikkelen en produceren.

De grootschalige productie van brandstofcelsystemen is een enorme operatie, die een forse investering eist, benadrukten zowel Daum als Volvo Trucks topman Martin Lundtstedt. “In de komende drie tot vier jaar moeten zowel Volvo als Daimler investeringen doen van 100 miljoen dollar of meer”, aldus Lundtstedt. Juist omdat die investeringen zo hoog zijn, is de joint-venture gesloten. Andere partijen die willen aansluiten zijn van harte welkom. “We hebben het over 2030 om de CO2-doelen te halen. Die tijdsspanne geldt voor iedereen. Tegelijk, voor een zo goed mogelijke businesscase is een aanpak op grote schaal het beste. Andere fabrikanten kunnen instappen als ze willen, waarom doen we dit niet met de gehele truckindustrie?”, vroeg Daum zich hardop af.

Martin Daum

Daimler en Volvo gaan uit van de uiteindelijke productie en toepassing van groene waterstof, maar beseffen zich heel goed dat samenwerking met overheden en brandstofmaatschappijen nodig is om een goede waterstofinfrastructuur te creëren. “Ook dat kan bijdragen aan een goede businesscase”, aldus Daum, die niet zoveel ziet in overheidssubsidie. “Dat is een mogelijkheid om de eerste transporteurs in pilot-projecten te laten opereren, maar zeker niet in een later stadium. Ik denk dat de introductie van waterstoftrucks in drie stappen zal gaan. Eerst een startfase, met tests in 2024/2025, maar echte serieproductie voorzie ik echt pas voor de tweede helft van dit decennium.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer