Ga naar hoofdinhoud

Connect2LNG wil Europese LNG-infrastructuur verbeteren

Het Innovation & Network Executive Agency (INEA) en Unilever hebben namens de Europese Commissie een driejarig contract ondertekend voor het verder ontwikkelen van een Europese infrastructuur voor LNG als schonere brandstof voor zwaar internationaal wegvervoer. Unilever is leider van een nieuw consortium genaamd Connect2LNG, waar overheid en bedrijfsleven elkaar ontmoeten.

LNG tank

Het Connect2LNG-consortium vertegenwoordigt de logistieke keten en bestaat naast Unilever uit de bedrijven CHEP, Iveco, ENGIE en vier logistiek dienstverleners (DHL, Gilbert de Clercq, Perrenot en Vos Logistics). In het consortium komt dus zowel de vraag- als aanbodzijde van LNG samen. Een groot struikelblok voor investeringen in nieuwe LNG-vrachtwagens is het gebrek aan LNG-tankstations. Door de realisatie van vijf LNG-tankstations langs de belangrijkste Europese transportroutes (Core Network Corridors) in Frankrijk en Duitsland zullen Noordwest- en Zuid-Europa met elkaar verbonden worden. De Europese Commissie steunt het project met een bedrag van 4,5 miljoen euro vanuit de Connecting Europe Facility (CEF).

Dirk Beckers, Executive Director van het Innovation and Networks Agency (INEA), het orgaan van de Europese Commissie dat de supervisie heeft over de uitvoering van het project: “De milieu-impact van wegtransport verminderen en tegelijk alternatieve brandstoffen promoten, dat vormt de kern van wat de Connecting Europe Facility (CEF) wil bereiken met de instrumenten die haar ten dienste staan. INEA heeft al aan vele succesvolle projecten op dit gebied leiding gegeven en ik ben vol vertrouwen dat ook Connect2LNG van cruciaal belang zal blijken te zijn voor de sector en voor Europa als geheel en dat het eraan zal bijdragen dat meer en meer organisaties worden gestimuleerd voorstellen van hoge kwaliteit in te dienen bij de CEF naar aanleiding van de oproep die nu openstaat.”

“Met het stimuleren van de overgang naar het gebruik van alternatieve brandstoffen, neemt Unilever een leidende rol in het verduurzamen van de transportsector. LNG is een schoon en veilig alternatief voor zwaar internationaal wegvervoer”, aldus Jan Zijderveld, President Europe Unilever. “Door haar schaalgrootte kan Unilever een positief signaal afgeven om zo een fundamentele verandering in de transportsector tot stand te brengen. Wanneer wij een stap zetten, zullen anderen volgen en dat zal transportbedrijven en brandstofleveranciers de kritische massa geven die ze nodig hebben en daarmee het vertrouwen om ook een stap te zetten.”

Gedurende een periode van drie jaar zal het consortium verschillende bedrijfsmodellen onderzoeken, de mogelijkheden bekijken om het gebruik van LNG op te schalen en de conclusies, modellen en technologie delen met de transportsector. Het onderzoek dat binnen de kaders van dit project wordt uitgevoerd en de pilot-opzet van een LNG-netwerk van tankstations zullen ervoor zorgen dat de benodigde, door feiten onderbouwde, gegevens beschikbaar komen met betrekking tot geschiktheid en kosten van het inzetten van zware vrachtwagens voor wegvervoer over middellange en lange afstanden. Het Connect2LNG-partnership zal actief aansluiting zoeken bij andere verladers en logistiek dienstverleners om gebruik van LNG in het wegvervoer verder te stimuleren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer