AB InBev gaat rijden met Emoss elektrische tankbierwagen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

AB InBev gaat rijden met Emoss elektrische tankbierwagen

Bierbrouwerij AB InBev neemt deze week de eerste elektrische tankbierwagen in gebruik om de horeca CO2-neutraal te kunnen beleveren. De schone en stille vrachtwagen met Bud merkuitstraling gaat rijden vanuit de Dommelsche Bierbrouwerij, waar de infrastructuur voor elektrisch biertransport is opgebouwd.

De Emoss vrachtwagen zal met name de horeca in Brabant gaan voorzien van vers bier. De ambitie van de brouwer is om alle horeca in Nederland binnen enkele jaren volledig schoon en stil te beleveren. Daarom is de brouwer volop mogelijkheden met andere (proto)types van elektrische vrachtwagens aan het verkennen. De afgelopen jaren is al fors geïnvesteerd in een moderne en duurzame vloot, waaronder ‘Liquid Natural Gas’ (LNG) trucks. Al het bier van de brouwer – onder meer Bud, Hertog Jan, Leffe, Jupiler en Corona – wordt in Nederland met 100 procent hernieuwbare elektriciteit gebrouwen. Met de investeringen in elektrische transport zet Bierbrouwerij AB InBev nieuwe stappen om haar 2025 duurzaamheidsdoelstelling voor CO2 reductie te bereiken.

Michele van Spilbeeck, Horecadirecteur Bierbrouwerij AB InBev: “We zijn blij dat we na een lange periode van testen in de week van ‘World Earth Day’ de eerste elektrische tankbierwagen in gebruik nemen. Met name de nog beperkte actieradius van elektrisch vrachttransport is een uitdaging, zeker in combinatie met het relatief hoge gewicht van bier. Maar ons doel is de CO2 footprint in onze hele keten verder te minimaliseren, investeren in emissievrij transport is daarbij een belangrijke pijler. Op dit moment hebben we al 4 LNG tankbier trucks rondrijden en in mei nemen we nog twee nieuwe LNG trucks in gebruik. Met de investeringen in elektrisch transport zetten we de volgende stap qua CO2 reductie. Deze investeringen hadden we al voor COVID-19 in gang gezet en hiermee gaan we door. We vinden het belangrijk te pionieren om de ontwikkeling aan te jagen, want de technologische ontwikkeling kan en moet sneller. Ook zijn we met onze logistieke partners andere vormen van logistiek voor belevering van binnensteden aan het onderzoeken, zoals hubs rond steden met focus op elektrisch transport. Want met name in binnensteden is er grote vraag naar zo schoon en stil mogelijke belevering. De Emoss elektrische vrachtwagen is stil, stoot geen CO2 per rit uit en zal rijden vanuit de Dommelsche Bierbrouwerij. De actieradius is maximaal 180 km. We zijn ook volop met onze logistieke partners in gesprek om ook groothandels en supermarkten nog schoner en stiller te kunnen beleveren via elektrisch transport. Met deze eerste elektrische vrachtwagen voor de horeca willen we ervaring opdoen om onze infrastructuur en logistiek voor elektrisch transport te kunnen opschalen naar andere regio’s in Nederland. Want onze bieren worden al voor 100 procent gebrouwen met hernieuwbare elektriciteit en op basis van biogas dat we zelf opwekken uit afvalwater. Het is nu tijd om de volgende stappen in ons transport en in de keten te zetten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer