Dinsdag zijn de CO2-emissiedoelstellingen voor vrachtwagens door de Europese Commissie voorgesteld. Fabrikantenkoepel ACEA vindt het voorstel ambitieus en plaatst ze ook in perspectief. “45 procent CO2-reductie in 2030? Dat betekent dus dat er dan 400.000 emissievrije trucks in Europa moeten rijden.” ACEA wijst ook op de randvoorwaarden en wordt daarin gesteund door RAI Vereniging, dat haar ‘laadpaalalarm’ nog maar eens laat afgaan.
“Wij zijn er klaar voor,” verklaard Martin Lundstedt, voorzitter van de raad van bestuur van ACEA en CEO van Volvo Group. “Het is echter zeer ambitieus om tegen 2030 al -45 procent te halen. Het vereist een ambitieuze actie van de beleidsmakers om ervoor te zorgen dat de andere spelers in de transport- en logistieke waardeketen tegelijkertijd resultaten boeken.”

Een CO2-reductie van 45 procent in 2030 betekent volgens ACEA dat er meer dan 400.000 emissievrije vrachtwagens op de weg moeten zijn en dat er jaarlijks minstens 100.000 nieuwe emissievrije vrachtwagens moeten worden geregistreerd. Dit betekent ook dat er binnen zeven jaar meer dan 50.000 openbaar toegankelijke laders voor vrachtwagens in gebruik moeten zijn, waarvan ongeveer 35.000 krachtige laders (megawatt-laders). Daarnaast zijn er ongeveer 700 waterstofvulstations nodig.
“Aangezien oplaadstations die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van vrachtwagens momenteel bijna volledig ontbreken, is de uitdaging die voor ons ligt enorm”, aldus Sigrid de Vries, directeur-generaal van ACEA. “We vrezen dat alleen voertuigfabrikanten hoge boetes zullen krijgen als andere belanghebbenden hun rol om dit mogelijk te maken niet vervullen – vooral gezien het lage ambitieniveau dat de lidstaten laten zien met betrekking tot de verordening infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR).” RAI Vereniging sluit zich aan bij de woorden van ACEA.
“De vrachtwagensector staat in de startblokken om verder te verduurzamen en deze zero emission trucks te leveren. Dit heeft alleen effect als er onder andere ook veel snellaadstations bij komen en de energie- en netwerkbeheerders capaciteit vrijmaken. De overheid zou dus bijvoorbeeld ook concrete doelen moeten stellen aan de energiesector. Daarom laten wij ons laadpaalalarm weer afgaan!”, zegt Sacha Boedijn, sectiemanager zware bedrijfswagen bij RAI Vereniging. “Het is niet fair om straks voertuigfabrikanten te beboeten als zij de normen niet halen, alleen omdat andere belanghebbenden hun rol bij de grootschalige inzet van Zero Emission trucks niet oppakken”, zegt Boedijn. “Daarom hebben we dringend behoefte aan een coherent, geïntegreerd beleid.”
In deze B2B-markt moeten vervoerders ook in staat worden gesteld emissievrije voertuigen rendabeler te laten rijden dan conventionele dieseltrucks. “Als dit niet snel gebeurt, zullen vervoerders onze voertuigen niet kopen, met als gevolg dat we de CO2-doelstellingen eenvoudigweg niet kunnen halen”, aldus Lundstedt. “Uiteindelijk is voertuigtechnologie – of het nu gaat om batterij-elektrische, brandstofcel-elektrische of waterstofauto’s – slechts een deel van de oplossing. Om deze overgang van onze industrie tot een succes te maken, hebben we dringend behoefte aan een samenhangend, geïntegreerd beleid.”
De ACEA is verontrust over het gebrek aan coördinatie tussen de huidige CO2-voorstellen en het nog maar enkele maanden geleden gepubliceerde Euro 7-voorstel voor zware bedrijfsvoertuigen, dat de uitlaatemissies van voertuigen met verbrandingsmotoren wil aanpakken. Euro 7 mag de aandacht niet afleiden van de overgang naar klimaatneutraliteit en moet consistent zijn met de investeringen die nodig zijn voor CO2-normen, waarschuwt de ACEA.
