Corona nekt investeringen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Corona nekt investeringen

In april was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 10,6 procent kleiner dan in april 2019, meldt het CBS. Dat is grootste daling na juni 2013. De krimp is vooral toe te schrijven aan lagere investeringen in gebouwen, personenauto’s, vrachtwagens, opleggers e.d. en machines.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. April 2020 heeft een werkdag minder dan april 2019. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in juni ongunstiger dan in april.

Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de investeringen.

De omstandigheden voor investeringen zijn in juni ongunstiger dan in april volgens de CBS Investeringsradar. Dat komt vooral doordat de bezettingsgraad in de industrie lager is en de ondernemers in de industrie negatiever waren over hun orderpositie. Ook het consumentenvertrouwen is negatiever en de jaar-op-jaarkrimp van de export was groter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer