Ga naar hoofdinhoud

DAF XF 6×2 widespread voor Jos Tolkamp Speciaal Transport

Jos Tolkamp Speciaal Transport (JTST) uit het Gelderse Aalten heeft sinds vorige week de beschikking over een nieuwe DAF. De DAF FTN NGD XF 480 werd door Bakker Bedrijfswagens Doetinchem afgeleverd aan Jos en Bram Tolkamp en chauffeur Bram Houwer. De DAF is uitgevoerd met een krachtige 13 liter motor. Om het voertuig technisch goed te kunnen gebruiken, is gekozen voor een 10T vooras, gevolgd door een 11.5T aangedreven as en als laatste een widespread, gestuurde en liftbare 10T achteras.

Het voertuig werd af-fabriek geleverd door DAF, waarna hij bij Veldhuizen omgebouwd werd tot een voertuig met een GVW van 31.5T. Veldhuizen leverde en monteerde luchtvering op de vooras en plaatste tevens de achteras naar achteren om een widespread opstelling te behalen. Ook is de truck voorzien van trekker-truck verklaring met 2 vangmuilen en een zwaartransportverklaring van 72 ton.

CCH bouwde het ponton, de kisten en de autolaadkraan op. Gekozen werd voor een HMF4020 voorzien van een totale gieklengte van 21.10 meter. Op die afstand heeft de kraan nog een hijsvermogen van 1130 KG. Ook werd gekozen voor een lier om de inzetmogelijkheden van de kraan verder te vergroten. Daarnaast is de kraan voorbereid om elektrisch te kunnen draaien. JTST heeft gekozen voor het beste van twee werelden; De kraan beschikt over een normale PTO om net als andere autolaadkranen aangedreven te worden door de dieselmotor. Indien gewenst, kan gekozen worden het accupakket aan te sluiten om volledig elektrisch te kunnen hijsen. Ze hebben -na aflevering van het accupakket- 3 autolaadkranen, welke in beginsel 1 accupakket delen: De 4020, 5020 en 9520. Als de vraag groeit, kunnen we uiteraard extra pakketten aanschaffen om meerdere klanten gelijktijdig te bedienen.

Een voordeel van deze nieuwe DAF is dat hij niet gebonden is aan de oude richtlijnen omtrent voertuiglengte. Dankzij de nieuw ontworpen cabine, mogen wij met deze trekker reguliere opleggers aankoppelen en de oude maximum toelaatbare lengte van 16.50 mtr overschrijden mits voldaan wordt aan draaicirkeleisen.

Met de nieuwe DAF beschikt JTST nu over een wagenpark van 13 voertuigen, alleen voorzien van een autolaadkraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer