Ga naar hoofdinhoud

DHL zet Formule 1- vloot op HVO

Het gebruik van HVO neemt grote vormen aan in de Formule 1. (Nog) niet in de racewagens, maar wel in de logistieke vloot die het circus naar de Europese races brengt. Nadat eerder al Mercedes-Benz de Actrossen op HVO100 zette, doet DHL nu hetzelfde met 18 nieuwe Volvo trucks.

De nieuwe trucks, die kunnen rijden op HVO100 brandstof zullen in 2023 worden ingezet bij alle Europese Formule 1-races. Hierdoor kan elke truck de CO2-uitstoot met minimaal 60 procent verminderen in vergelijking met standaard brandstoffen, met een groot potentieel voor hogere besparingen.

“Ons partnerschap met de Formule 1 toont ook onze gezamenlijke toewijding aan duurzaamheid en het verminderen van onze CO2-voetafdruk. We streven er voortdurend naar om logistiek duurzamer te maken en we zijn verheugd dat we dit jaar de eerste vloot vrachtwagens op een duurzame brandstof kunnen introduceren”, zegt Arjan Sissing, hoofd Global Brand Marketing bij Deutsche Post DHL Group. “Als marktleider in groene logistiek dragen de 18 trucks verder bij aan een DHL-vloot met een lagere uitstoot, waarmee we onze fans en klanten laten zien dat het mogelijk is om de opwinding van Formule 1-races op een duurzame manier over de hele wereld te brengen.”

De nieuwe trucks verminderen de CO2-uitstoot terwijl ze hetzelfde prestatieniveau qua laadvermogen en reisafstand behouden als hun dieseltegenhangers. Bovendien is de verwerking van biobrandstof vanuit milieu- en veiligheidsperspectief veiliger dan het bunkeren van diesel. Paul Fowler, hoofd van DHL Motorsports Logistics voegt hieraan toe: “Elke vrachtwagen kan tot 40 ton wegen en tot 3.500 kilometer afleggen per tank van 1.000 liter. Voor de Europese F1-etappe rijden de trucks volledig op HVO100, een biobrandstof van de tweede generatie die voldoet aan de norm EN15940 voor paraffinebrandstoffen en bovendien een drop-in brandstof is.” Met het gebruik van HVO100 voldoet Deutsche Post DHL Group aan de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie. Vanwege hun significante impact op duurzaamheid zijn DHL en Formule 1 van plan om het gebruik van deze duurzaam aangedreven trucks de komende jaren uit te breiden, als onderdeel van hun voortdurende inspanningen om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren.

“We opereren wereldwijd en DHL speelt een cruciale rol bij het leveren van de races en helpt ons bij het aanpakken van de logistieke impact die we als wereldkampioenschap hebben”, zegt Ellen Jones, hoofd ESG bij Formule 1. “Samen zijn we voortdurend op zoek naar duurzamere oplossingen en door innovaties zoals de trucks die op biobrandstof rijden, kunnen we belangrijke stappen zetten in het verminderen van onze CO2-uitstoot en het bereiken van onze duurzaamheidsdoelstelling om in 2030 ‘Net Zero’ te zijn. Het is geweldig om te zien dat partners als DHL dezelfde drive en toewijding hebben om een duurzamere Formule 1 te creëren.”

Het creëren van een duurzamere toekomst is een belangrijk onderdeel van de samenwerking en DHL en F1 hebben actief stappen ondernomen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Dit omvat het testen van meer geavanceerde technologieën voor de toekomst, het gebruik van multimodale transportoplossingen, waaronder land- en zeevracht, en het gebruik van meer Boeing 777 vliegtuigen, die 18 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met het traditionele vliegtuig, de 747. DHL rust zijn vrachtwagens ook uit met GPS om het brandstofverbruik te monitoren en routes te optimaliseren. Dit seizoen zal het DHL-motorsportteam zo’n 150.000 km afleggen en tot 1400 ton vracht per race vervoeren. Naast de raceauto’s, banden, reserveonderdelen en brandstof worden ook omroep- en hospitality-apparatuur naar de gewenste bestemming vervoerd. DHL biedt ook een uitgebreide track & trace van de vracht tijdens het transport, evenals douane- en afhaaldiensten en inklaringsdiensten.

Als onderdeel van de duurzaamheidsroutekaart van Deutsche Post DHL Group om tegen 2030 sneller duurzaam te kunnen ondernemen, investeert het bedrijf 7 miljard euro in schone logistieke activiteiten om de uitstoot te verminderen. De fondsen zullen zich richten op duurzame vliegtuigbrandstoffen, elektrificatie van het wagenpark en het klimaatneutraal ontwerpen van gebouwen. De introductie van duurzame brandstoffen in het langeafstandsvervoer over de weg maakt ook deel uit van dit investeringsplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer