Opleggers kun je natuurlijk nieuw kopen als ze op zijn, maar je kunt ze ook ‘refurbishen’. Dat doet logistiek dienstverlener DSV met maar liefst 1100 trailers.
Door zijn trailers te renoveren in plaats van te vervangen, wil DSV zijn ecologische voetafdruk verkleinen. In 2023 wil DSV de levensduur van 1.100 trailers zo verdubbelen.
DSV vervoert jaarlijks miljoenen tonnen goederen van zijn klanten in duizenden trailers over de Europese wegen. In 2023 zal DSV in zijn eigen werkplaatsen en in samenwerking met materieeldienstverlener TIP Group 1.100 trailers opknappen die het blijft gebruiken in plaats van ze te vervangen door nieuwe.
“DSV heeft hoge ambities om duurzamer te opereren. Om die ambities te realiseren zijn innovatie op hoog niveau en nieuwe technologieën nodig. Maar soms kunnen we grote waarde bereiken met oplossingen die eenvoudiger zijn. Door onze trailers te renoveren in plaats van te vervangen, kunnen we uitstoot en milieubelasting besparen terwijl we onze klanten diensten van een blijvend hoge kwaliteit leveren”, zegt Søren Schmidt, CEO van DSV Road.
Normaal gesproken gebruikt DSV een trailer ongeveer vijf jaar voordat het deze terugbrengt naar de leasemaatschappij of fabrikant en in plaats daarvan een nieuwe trailer least. Door een trailer na de eerste vijf jaar op te knappen, verwacht DSV de trailer nog een volledige gebruikscyclus van vijf jaar te geven.
Op basis van de vereiste inputs en met toepassing van erkende emissieconversiefactoren heeft de TIP Groep de carbon footprint van een nieuw geproduceerde schuifzeiloplegger berekend op 18,6 ton. Het opknappen van een trailer brengt aanzienlijk lagere emissies met zich mee. Het opknappen van de 1.100 trailers van DSV omvat de vervanging van die onderdelen van de trailers die het meest aan slijtage onderhevig zijn, zoals de remschijven, remblokken, airbags en zij- en dakzeilen. Volgens de berekeningen van TIP Group stoot het opknappen van een gebruikte schuifzeilwagen naar schatting 2,7 ton CO2 uit. Dit omvat zowel de materialen als de energie en verwarming die voor het opknappen worden gebruikt. Het verschil in uitstoot tussen een nieuwe en een opgeknapte trailer laat een emissiebesparing zien van naar schatting 16 ton per trailer en ongeveer 18.000 ton voor de in totaal 1.100 trailers, die in 2023 opgeknapt zullen zijn.

“Het opknappen van onze trailers is een mooi voorbeeld van hoe initiatieven op het gebied van de circulaire economie ons dichter bij de verwezenlijking van onze duurzaamheidsambities kunnen brengen. Nu de middelen wereldwijd beperkt zijn, moeten we slimmer en verantwoordelijker denken over het gebruik van die middelen”, aldus Søren Schmidt.
DSV zal de eerste opgeknapte trailers eind januari 2023 op de weg zetten en zal de laatste van de oorspronkelijke 1.100 trailers voor eind december 2023 opknappen.
Hadden ze ook 15 geleden mee kunnen beginnen, maar misschien goed voorbeeld doet goed volgen