Ga naar hoofdinhoud

Een e-truck als 50 tons LZV? Simon Loos doet ‘t

Simon Loos heeft onlangs een Volvo FH Electric, met een maximaal toegestaan totaalgewicht van 50 ton, getest als Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie (LZV). De logistiek dienstverlener toont hiermee aan dat LZV-inzet met een elektrische vrachtwagen mogelijk.

Twee dagen testte Simon Loos de Volvo FH Electric om vast te stellen wat de mogelijkheden zijn om daarmee als LZV te pendelen tussen Pepsico in Broek op Langedijk en Kuehne+Nagel in Utrecht. Het bedrijf zet hierin een volgende stap om voorbereid te zijn op nieuwe uitdagingen in de toekomst.

De Volvo FH Electric 4×2 trekker is de eerste elektrische Volvo-truck die LZV is goedgekeurd, met een maximum gecombineerd gewicht (GCW) van 50 ton. De zes accupakketten van elk 90 kWh geven een totale accucapaciteit van 540 kWh. Dit is in de praktijk voldoende om onder niet-winterse omstandigheden het LZV-pendeltraject uit te voeren.

“Bij de tweedaagse inzet hebben we de elektrische truck gereden in combinatie met een drie-assige LZV b-double oplegger met drie-assige stuuroplegger daarachter”, zegt Wim Roks, Wagenparkbeheerder bij Simon Loos. “Op de eerste dag hebben we in de ochtend een relatief lichte vracht geladen in Broek op Langedijk met de complete LZV en gelost in Utrecht, om vervolgens weer leeg terug te keren. In de middag maakten we dezelfde rit, maar dan met alleen de volgoplegger met hetzelfde type lading. Op dag twee hebben we hetzelfde gedaan, om de betrouwbaarheid van de data te borgen en eventuele weersinvloeden te meten”, vertelt Roks. Martijn Kuipers, bekend van het gelijknamige YouTube- en Instagram-kanaal en ervaren LZV-chauffeur bij Simon Loos, reed de ritten op beide dagen.

“Alles is volgens plan verlopen”, zegt Roks. “De FH Electric doet wat hij moet doen, is stil, betrouwbaar en heeft veel trekvermogen. Het belangrijkste leerpunt is dat de openbare laadinfra nog een weg te gaan heeft. We hebben ervaren dat openbare laadpalen geregeld in storing staan en dat ze een lagere laadsnelheid kunnen leveren dan verwacht. Ook moet de trekker in sommige gevallen worden afgekoppeld om de laadpaal te bereiken”.

Desondanks is het elektrische wagenpark van Simon Loos volop in beweging; het familiebedrijf heeft sinds 2013 al elektrische vrachtwagens rijden, waarmee een stevige basis is gelegd op het gebied van uitstootvrij transport. Vandaag de dag bestaat de elektrische vloot uit ongeveer veertig voertuigen, hoofdzakelijk voor de winkel- en horecadistributie. In de komende maanden zal dit aantal naar vijftig groeien.

In de eerste helft van dit jaar zijn er nog Volvo FM Electric-trekkers aan het wagenpark toegevoegd, die worden ingezet op het distributiewerk voor Albert Heijn. Het maakt uitstootvrije leveringen voor winkels in de binnenstad mogelijk.

Daarnaast is eind vorig jaar officieel (bijna) de eerste Volvo FH Electric-trekker van Europa door Simon Loos in gebruik genomen, in samenwerking met Unilever en Kuehne+Nagel. Dit voertuig wordt ingezet voor het vervoer tussen de distributiecentra met wat hogere gewichten. Ook volgend jaar blijft het elektrisch transport van het bedrijf in een stroomversnelling gaan en wordt het elektrische wagenpark verder uitgebreid.

2 reacties op “Een e-truck als 50 tons LZV? Simon Loos doet ‘t

  • Jaap

    En die andere tien ton laten we staan ? Optimale inzet 😉 Doe er dan een gewone trailer achter, beetje gebakken lucht dit.

    1. Raymond Cremers

      De voorste oplegger is een “halve”, 50 ton totaalgewicht zal prima voldoen voor dit doel. In Zweden rijdt dit type truck als 6×4 reeds met 74ton totaalgewicht en 2 13,60m trailers erachter (combinatie lengte 32 meter). Dit kan gewoon zonder vergunning, helaas is men in NL nog niet zo ver, maar bewijst wel dat het niet ligt aan de trekker die ervoor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer