Eerste LNG/CNG tankstation langs Belgische snelweg open • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eerste LNG/CNG tankstation langs Belgische snelweg open

In het Belgische Heverlee, langs de E40, is afgelopen maandag een nieuw LNG/CNG tankstation geopend. Dat is bijzonder, want het is het eerste LNG- en CNG-vulpunt langs een snelweg in België.

Het station is het resultaat van een samenwerking tussen EG Group, Drive Systems en de Europese Commissie, die de bouw mee financierde van dit innovatieve station, via haar ‘Connecting Europe Facility’. Met deze investering wil de Commissie de uitrol van alternatieve tankinfrastructuur langs de grote Europese wegen te ondersteunen, en meer gebruikers overtuigen om over te schakelen naar een duurzame brandstof. WEX Fleet Belgium tenslotte zal met haar GO tankkaart het gebruik van CNG en LNG bij bedrijven gaan stimuleren.

Het Belgische CNG netwerk telt reeds meer dan 120 stations, en er zijn reeds 10 LNG stations in dienst. Hierdoor kunnen de meer dan 15.000 aardgasvoertuigen vlot circuleren. Het aantal voertuigen groeit dan ook gestaag. Specifiek voor het station in Heverlee is de combinatie van LNG en CNG, met bovendien de mogelijkheid om specifieke CNG trailers te vullen en dit CNG te leveren aan ‘off-grid’ CNG stations. Philippe Desrumaux, manager van Drive Systems: “Door ons concept ‘CNG Connect’ kunnen we CNG aan stations leveren die geen aansluiting op het gasnet hebben, en dit op een flexibele en efficiënte manier.”

Ter gelegenheid van de officiële opening hield ook de “Blue Corridor Rally” halt in Heverlee. Deze Europese tour, georganiseerd door Gazprom en Uniper, beklemtoont de dagdagelijkse bruikbaarheid van aardgasvoertuigen (personenwagens, vrachtwagens, bussen) in de praktijk. Er zijn ronde tafels en media-evenementen gepland in Istanbul, Belgrado, Zagreb, Ljubljana, Milaan, Brussel, Wenen, Zwickau, Berlijn, Lubmin en Sint-Petersburg. Vertegenwoordigers van de gasindustrie en transportbedrijven, autofabrikanten, maar ook ambtenaren, deskundigen en journalisten zullen samenkomen om de technologische en juridische aspecten van het gebruik van aardgas in het transport te bespreken, evenals de ecologische, economische en sociale voordelen van dit type brandstof.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer