Emissievrij laden en lossen voor Heemskerk Dairy • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Emissievrij laden en lossen voor Heemskerk Dairy

Heemskerk Dairy kan bij veehouderijen tegenwoordig emissievrij laden en lossen door een samenwerking met IM Efficiency en Moffett. De veehouderijen kunnen nu dankzij slimme integraties tussen de SolarOnTop technologie en de Moffett meeneemheftruck worden bevoorraad zonder uitstoot of geluidsoverlast.

Normaal gesproken veroorzaakt het lossen van vracht op melkveebedrijven veel lawaai en vervuiling: een vorkheftruck op gas rijdt rond en als het klaar is, draait de vrachtwagenmotor even stationair om genoeg perslucht op te bouwen voordat hij weg kan rijden. Met next-generation technologieën zijn deze negatieve gevolgen van het logistieke proces nu sterk verminderd.

Heemskerk Dairy heeft voor haar nieuwste trucks en opleggers samengewerkt met IM Efficiency en Moffett. De voertuigen zijn uitgerust met de SolarOnTop-technologie en de elektrische vorkheftrucks van Moffett. De SolarOnTop, zonnepanelen op het dak van de oplegger, laadt de vorkheftruck op terwijl hij rijdt, zodat hij tijdens het rijden een zo groot mogelijk bereik heeft, met de groenst mogelijke energie. Bovendien gebruikt de SolarOnTop de zonne-energie aan boord om het persluchtsysteem op druk te brengen, waardoor de stationaire draaitijd tot een minimum wordt beperkt. Na het starten kan de vrachtwagen-aanhangercombinatie onmiddellijk wegrijden. “Een effectieve toevoeging aan de duurzame functies van SolarOnTop”, zegt IM Efficiency CEO Martijn Ildiz. “Deze functionaliteit kan veel wagenparkbeheerders ten goede komen in het licht van de regelgeving voor stationair draaien.”

De resterende zonne-energie wordt aan de truck geleverd, waardoor het brandstofverbruik maximaal wordt verminderd. Tijdens het rijden levert de SolarOnTop schone elektriciteit, in plaats van elektriciteit die door de dynamo wordt opgewekt. Bij stilstand of tijdens een pauze houdt de SolarOnTop de accu’s van de truck volledig opgeladen, waardoor de noodzaak om stationair te draaien verder wordt verminderd.

Door gebruik te maken van de innovatieve volledig elektrische Moffett NX E425.3 heeft Heemskerk Dairy een belangrijke impuls gegeven aan haar duurzame inspanningen. Een belangrijk argument en voorwaarde van Heemskerk Dairy was dat de meeneemheftruck 100% emissievrij moest zijn. Aangezien de Moffett E-Series NX geen uitstoot, zeer weinig geluid en geen trillingen produceert, is hij ideaal voor het verplaatsen van goederen van buiten naar binnen in stallen.

De Moffett E-serie NX is uitgerust met de nieuwste lithium-ion batterijtechnologie, wat betekent dat de heftruck geen emissies uitstoot. Perfect voor nachtelijke leveringen in stilte in woonwijken en voor het werken in lage-emissiezones. De vorkheftruck is perfect geschikt om te werken in hallen, loodsen en stallen zonder mensen en dieren te vervuilen.

“We zetten ons in om ons materieel te upgraden naar de beste technologie die beschikbaar is, zodat we de milieu-impact van onze logistieke diensten en onze klanten kunnen verminderen”, aldus Eric Heemskerk, algemeen directeur Heemskerk Dairy. Om zijn CO2- en NOx-voetafdruk te verkleinen en voor het comfort, de veiligheid en het welzijn van de dieren op de boerderijen waar de vrachtwagens hun producten lossen, heeft Heemskerk Dairy geïnvesteerd in de volledig elektrisch aangedreven vorkheftruck. Maar om de vorkheftruck op te laden wanneer het voertuig meerdere dagen achter elkaar onderweg was, moest directeur Eric Heemskerk een oplossing vinden. SolarOnTop werd gekozen om niet alleen de vorkheftruck van elektriciteit te voorzien, maar ook de truck en oplegger van stroom en duurzame perslucht te voorzien.

In samenwerking met Roefs Carrosserie werd een compleet ontwerp voor de hightech oplegger gemaakt. Vooral de integratie van de SolarOnTop met elektrische compressor bleek een grote impact te hebben op het milieu. Wanneer de vrachtwagenmotor wordt gebruikt voor het comprimeren van de lucht, staat deze vaak minstens 15 minuten stationair te draaien met een koude motor, wat zorgt voor relatief vieze uitlaatgassen en onnodig lawaai. Dat is verleden tijd, dankzij de opwekking van zonne-energie aan boord en intelligent energiebeheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer