Ga naar hoofdinhoud

EMR rijdt Volvo FM Electric naar Tata Steel

EMR Nederland, wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzame materialen, heeft in samenwerking met Schavemaker Transport en Tata Steel met de Volvo FM Electric haar allereerste volledig elektrische vrachtwagen verwelkomd. Dit is een emissievrije, duurzame oplossing voor het vervoeren van gerecycled metaal in de omgeving van de EMR werf in Amsterdam.

De Volvo FM Electric heeft een actieradius van 300 km per lading en gaat gerecycled metaal vervoeren van de locatie in Amsterdam naar de plaatselijke staalfabriek in IJmuiden, waardoor een groenere circulaire economie voor dit belangrijke metaal mogelijk wordt. Volgens EMR kan er met de FM Electric 30 ton gerecycled metaal per rit worden vervoerd

Dankzij de accucapaciteit van de nieuwe truck kan deze vier transporten uitvoeren tussen EMR Amsterdam en Tata Steel zonder te hoeven opladen, terwijl de elektrisch aangedreven kiepwagen EMR in staat stelt om dit metaal ook met schone energie te storten.

De truck is eigendom van en wordt gereden door Schavemaker Transport, waarmee een langdurige samenwerking tussen EMR en de transporteur wordt voortgezet. Met dit voertuig is EMR Nederland het eerste metaalrecyclingbedrijf dat dagelijks een elektrische truck gebruikt voor zijn route naar IJmuiden.

In 2020 kondigde EMR zijn toekomstgerichte, wetenschappelijk onderbouwde strategie aan om in 2040 CO2 neutraal te opereren. De duurzaamheidsstrategie van het bedrijf bevatte een aantal doelen die zouden helpen om dit doel te bereiken, waaronder de overstap naar volledig elektrische bedrijfsauto’s en het gebruik van geëlektrificeerde overslagapparaten (zoals kranen en heftrucks) om materiaal op locatie te verplaatsen. De komst van de nieuwe Volvo FM elektrische truck laat zien hoe EMR Nederland zich al voorbereidt op de volgende fase van deze reis, het CO2-vrij maken van wegtransport.

Dit is niet de eerste keer dat EMR Nederland het voortouw neemt op het gebied van milieubewust vervoer. In 2021 schakelde het bedrijf twee van zijn voertuigen die op diesel reden om naar LNG (Liquified Natural Gas), wat een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot per rit betekende. In januari 2023 introduceerde EMR Nederland zijn eerste extra lange voertuig (LZV), waardoor de efficiëntie werd verhoogd door drie containers per rit te vervoeren in plaats van twee.

Ferdy Kroon, Logistiek Manager bij EMR Nederland, zegt: “Het wegtransport in Nederland verandert snel, veel oudere voertuigen die op diesel rijden voldoen niet meer aan de normen die nodig zijn om in onze steden te rijden. De komst van deze Volvo FM volledig elektrische truck laat zien dat EMR Nederland zich inzet om schoner en duurzamer te werken en tegelijkertijd de hoogste servicenormen voor onze klanten te handhaven. Naarmate het accuvermogen toeneemt en deze technologie steeds beter wordt, kijk ik ernaar uit om meer van deze high-performance voertuigen te verwelkomen in onze activiteiten in Nederland en in onze vestigingen in Europa.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer