Ga naar hoofdinhoud

Hoe download ik tachodata uit de nieuwe smart tacho 2?

Vanaf komende maandag, 21 augustus, moeten nieuwe vrachtauto’s voorzien zijn van de 2e generatie slimme tachograaf en dat betekent dat vanaf die datum ook gegevens van nieuw uitgegeven Gen2v2- bestuurderskaarten en Gen2v2-massabestanden uit de tachograaf moeten kunnen worden gedownload. In alle berichtgeving over de Mobility Package krijgt dit punt in het algemeen wat minder aandacht, maar het is wel degelijk belangrijk, zegt leverancier VDO.

Om de overgang van Gen2v1 naar Gen2v2 tachografen zo soepel mogelijk te laten verlopen is door Europa aangegeven dat oude(re) kaarten op de nieuwe tachografen dienen te werken, maar ook vice versa. Vanaf 21 augustus kan het immers voorkomen dat een bestuurder net zijn kaart heeft vernieuwd en plaatsneemt in een voertuig met een Gen2v2-tachograaf. In dat geval dient hij de juiste data te kunnen downloaden en bewaren. Hiervoor moeten zijn downloadtools dan wel geschikt zijn. Dit geldt ook voor het downloaden van tachograafbestanden.

Bij de introductie van de eerste generatie slimme tachograaf waren alleen ‘Gen1’ en ‘Gen2’ bekend. Als met bestaande tools bestuurderskaarten worden uitgelezen, kan wel het verschil tussen Gen1 en Gen2 gedetecteerd worden, maar niet tussen Gen2v1 en Gen2v2. Deze worden allebei als Gen2 gezien. De nieuwe Gen2v2-kaarten met Gen2v2-data erop worden wel gewoon gedownload, alleen is de dataset nog niet compleet. En wettelijk gezien is dat natuurlijk wel verplicht.

De dataset van Gen2v2-kaarten is uitgebreid ten opzichte van de Gen2v1-kaarten. Omdat de bestuurder (na december 2024) verplicht de laatste 56 dagen aan activiteiten moet kunnen overhandigen is het totale ‘geheugen’ van de kaart vergroot. Bovendien wordt de volgende informatie toegevoegd:

  • Posities tijdens begin en einde werkperiode, tevens de authenticatiestatus.
  •  Authenticatiestatus van de positie van de ononderbroken rijtijd van 3 uur.
  • Positie en authenticatiestatus van een landsgrenspassage met de landcodes van het land dat verlaten en het land dat binnengereden wordt.
  • Positie en authenticatiestatus van elke geregistreerde laad- en losverrichting, inclusief die laad- en losactiviteit.
  • Ladingtype.
  • Specifieke tachograafconfiguraties.

Voor het downloaden van de Gen2V2-data zullen nieuwe producten beschikbaar komen, maar er is nu al een heel goed alternatief dat per direct beschikbaar is: het updaten van bestaande tools, waardoor ze gewoon bruikbaar blijven.

Rob Tamse, managing director van Continental Automotive Trading Nederland: “Iedereen is gewend aan het updaten van zijn telefoon of PC. VDO biedt nu als eerste merk de mogelijkheid om dat ook te doen voor tachograaf-downloadtools. Zowel de huidige VDO downloadkey DLK Pro (S) als de VDO SmartTerminal zijn door middel van een eenvoudige update geschikt te maken voor de DTCO 4.1 tachograaf. En dat is ook nog eens gratis.”

Op www.vdo-fleet.nl staat voor het updaten van beide tools een eenvoudig stappenplan:

De gratis updates van Continental zijn een extra hulp voor transporteurs om op tijd klaar te zijn voor de Mobility Package

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer