Ga naar hoofdinhoud

Logicx repatrieert met drie nieuwe Scania’s

Logicx, een dochteronderneming van de ANWB, helpt gestrande berijders aan vervangend vervoer en zorgt tevens voor berging en transport. Om de logistiek daarachter vlekkeloos te laten verlopen, beschikt Logicx over ca. 100 bergings- en repatriëringsvoertuigen. Deze maand nam Logicx drie nieuwe Scania’s in gebruik. Twee Scania P410 met een laag dak en één Scania R410 met een hoog dak.

“De Logicx-organisatie bestaat uit twee onderdelen: één tak zorgt voor vervangend vervoer en kan in hoogseizoen over een vloot van wel 3.500 voertuigen beschikken. De andere, waar deze trucks voor zijn, is Logicx Berging BV met 9 vestigingen in het land” vertelt Hans Palmen. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de aankoop van trucks. “De 100 trucks binnen Logicx Berging zorgen niet alleen voor het bergen van gestrande of verongelukte voertuigen, maar ook voor de repatriëring daarvan, ook vanuit het buitenland.”

“Dat is wat voor de buitenwereld het meest zichtbare is. Maar een belangrijk deel van de bewegingen van de Logicx repatriëringsvoertuigen zijn ook voor het interne transport van ons vervangend vervoer. Want als je een vervangende auto meegeeft, eindigt die vaak bij een ander uitgiftepunt dan waar die gestationeerd is. En daar hebben we er binnen Europa zo’n 200 van, waarvan 100 in Nederland. In totaal doen onze bergings- en repatriëringsvoertuigen ca. 275.000 voertuigverplaatsingen per jaar.”

“Het hoogtepunt daarvan ligt natuurlijk in de vakantieperiode. Dan is het ook de drukste periode met het terughalen van stilgevallen of beschadigde voertuigen uit het buitenland. Nu in deze coronatijd is het allemaal wat rustiger, maar in drukke jaren verzorgt Logicx in de zomermaanden wel tot een 6.000 RBV’s (Repatriëring Beschadigde Voertuigen) in Europa.”

Dat Logicx deze keer voor Scania kiest, is het resultaat van een zeer zorgvuldig aanschafproces. “Wij maken eerst een shortlist en nodigden dan twee merken uit een offerte te maken. Dan rekenen we de hele businesscase door. Daarbij kijken we zeker niet alleen naar de aanschafprijs, maar vooral naar de TCO. En uiteraard begint alles er mee hoe het voertuig voldoet aan onze eisen, hoe de verwachte uptime is. En dan telt ook de chauffeur mee. Ik zal niet zeggen dat die mag kiezen. Maar er zijn in de praktijk maar weinig chauffeurs die iets tegen een Scania hebben.”

Bij Logicx bleek dat de Scania P410 truck met een laag dak en slaapcabine heel goed binnen het plaatje paste voor nationaal transport. “Wij willen met sommige van onze voertuigen minimaal negen auto’s kunnen verplaatsen. Intern noemen we dat een negenlader. Daarbij moet je over het dak laden. Het blijkt dat de Scania P-cabine daar het beste scoort. Daarmee is het mogelijk een voertuig te configureren waarmee de chauffeur snel, makkelijk en veilig, kan laden en lossen. En dat zonder extra aanpassingen aan de cabine. Want dan houd je de optimale ruimte. Dat telt als je er zoals wij de hele week mee onderweg zijn. Want hoewel wij met de Scania P410 hoofdzakelijk in Nederland blijven, slaapt de chauffeur er meerdere nachten achtereen in. Ook vinden wij dat de P-cabine een optimale instap heeft en heel goede zichthoeken. Een ander voordeel is dat bij de P-cabine, als enige in zijn klasse, de ruimte onder het bed van buitenaf bereikbaar is via twee luiken. Meer algemeen telt dat Scania standaard af fabriek al de laagste chassishoogte in de markt kan leveren. En bij een autotransporter gaat het vaak om de laatste centimeter.”

“De Scania R410 heeft een hoog dak en is als achtlader een truck waarmee we op het buitenland rijden,” vertelt Palmen. “De drie trucks gaan in de service bij Scania Nuth. Het contact met de dealer is voor ons heel belangrijk. Wij rijden namelijk acht jaar of één miljoen kilometer met een truck. En als transporteur wil je dan wel dat je materieel altijd inzetbaar is. Vandaar dat wij ook over de hele looptijd een onderhoudscontract hebben afgesloten. Maar gezien de complexiteit van ons getrokken materieel onderhouden we dat zelf.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer