Nieuwe Tatra’s voor Defensie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Tatra’s voor Defensie

Defensie heeft onlangs nieuwe Tatra vrachtauto’s met autolaadkraan (ALK) en/of wissellaadsysteem (WLS) in het wagenpark opgenomen. De nieuwe voertuigen zijn bijzonder wendbaar en in staat om met het WLS containers op de vrachtauto te trekken of om met de ALK goederen te laden en te lossen. De Tatra’s worden gebruikt bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMAR) en de Nederlandse Defensieacademie (NLDA). Ze gaan goederen vervoeren en gevaarlijke stoffen zoals brandstof en munitie.

De nieuwe vrachtauto’s hebben het kenmerkende onderstel van Tatra, waardoor ze in elk terrein zeer wendbaar zijn. Het maakt niet uit of de ondergrond verhard, onverhard of ongelijk is. De meesturende achteras zorgt dat het voertuig met een aanhangwagen een kleinere draaicirkel heeft dan soortgelijke voertuigen.

Met het WLS kan de vrachtauto met een haakarm flatracks op het voertuig trekken of eraf zetten. Een flatrack is een platte bodem waarop je verschillende goederen vast kunt zetten. Zo kan de vrachtauto zware ladingen met afwijkende maten vervoeren. Sommige flatracks zijn uitgerust met een container of huif.

De nieuwe Tatra’s zijn door hun vermogen om te laden en te lossen en door hun meesturende achteras volgens Defensie bijzonder breed inzetbaar. Tatra onderhoudt de voertuigen en leidt de chauffeurs op. Ook zijn de voertuigen uitvoerig getest om te kijken of ze voldoen aan de eisen van Defensie.

Twee 8×8 aangedreven vrachtauto’s met ALK en WLS gaan naar het OTCKMAR in Apeldoorn. De NLDA in Breda ontvangt vier 6×6 aangedreven vrachtauto’s met WLS. Samen met de voertuigen ontvangt de NLDA 2 aanhangwagens, 10 flatracks, 4 flatrackcontainers en 2 flatracks met een huif.

6 reacties op “Nieuwe Tatra’s voor Defensie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer